Ramazan ayı geldiğinde şeker hastalarının sağlıklı bir şekilde oruç tutup tutamayacaklarını doktorlarından öğrenmeyi istediğine dikkat çeken Yrd. Doç. Ferit Kerim Küçükler, hastalığının evresine, komplikasyonlara ve kullandıkları ilaçlara göre oruç tutup tutamayacaklarını hastayla birebir görüşerek karar vermeyi arzu ettiklerini, genelleme yaptıklarında çok hassas olan hastalar için bir takım olumsuz sonuçların ortaya çıkabildiğine işaret etti.

"UZUN SÜREN AÇLIK VE SUSUZLUK BU HASTALAR İÇİN TEHLİKELİ OLABİLİR"

Şeker hastalarının diyabetinin ne kadar ağır seyrettiği, hangi ilaçları kullandığı, sadece hap tedavisi mi aldığı yoksa beraberinde insülin tedavisi mi aldıkları veya sadece insülün tedavisi mi gördüğünün önemli olduğuna vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Küçükler, "Her hastanın kendisini düzenli olarak takip eden doktoruyla birebir görüşerek aklındaki sorulara cevap bulmalıdır. Kendi başlarına ilaç dozlarını azaltmak, ilaçlarını almamak gibi bir yola başvurmamalıdır. Sadece hap tedavisi alan hastalarda eğer kan şekeri kontrol altında ise oruç tutup-tutmamalarında bir sakınca olmayabilir. Bunun için de sürekli kullandıkları ilaçları Ramazan ayı geldiğinde iftar ve sahur vakitlerine doğru kaydırarak çok korkulan şeker düşmelerini engelleyebiliriz. Hiç oruç tutmaması gereken bir hasta gruba da vardır. Bunların sınırlarını da çok iyi çizmemiz gerekir. Örneğin insülin kullanan hastalar oruç tutmamaları gerekir. Yeri geldiğinde öldürücü bile olabilecek aşırı şeker düşmeleri yaşayabilirler. Uzun süren açlık ve susuzluk bu hastalar için tehlikeli olabilir. Bunun haricinde organ hasarı yaşayan hastalar örneğin şekere bağlı görme problemi yaşayan, sinir problemi yaşayan, böbrek problemi yaşayan hastalar hiçbir şekilde oruç tutmamaları önerilir. Şekerleri dengeli seyretmeyen aşırı yükselmeler veya düşmeler gösteren hastalar, ciddi kalp hastaları, ciddi hipertansiyon olan hastalarında oruç tutmamasını öneriyoruz" dedi.

"ŞEKER HASTALARI İÇİN İFTAR VAKTİ DE ÇOK ÖNEMLİDİR"

Şeker hastaları için iftar vaktinde neler yapmaları gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Küçükler, "Şeker hastaları için iftar vakti de çok önemlidir. İftarda hafif besinlerle oruç açmak, sıvı gıdalar almak ve aradan bir saat geçtikten sonra tekrar ikinci bir ara öğün yapmak şeker hastalarımız için daha uygun olacaktır. Oruç tutarken sadece şeker hastaları değil bütün hastalar kilolarını korumalıdır. Ramazan ayı boyunca her zamankinden daha fazla şekilde diyetlerine dikkat etmeleri, ara öğünlere uymaları, yeterli sıvıyı almaları gerekmektedir. Şeker hastalarının kendi başlarına ilaç dozlarını ayırmamaları ve tedavilerini değiştirmemelerini ve mutlaka takip eden hekimlere başvurmalarını öneririm" şeklinde konuştu.