Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu, yaptığı açıklamada, pazarda kabuklu fındığın 9 liradan işlem gördüğünü, kavrulmuşunun ise ortalama 40 liradan satıldığını söyledi.

Fındık fiyatındaki düşüşün raf ürününün etiketine de çok ciddi yansıdığına işaret eden Yanıkoğlu, "Serbest piyasada kabuklu fındık fiyatı 22 lira rakamını görmüş, bu da ister istemez etiketlere olumsuz yansımıştı. Raflarda iç fındık 80 ila 100 lira arasında satılmaktaydı. Yüksek rakamlar nedeniyle iç piyasa bundan olumsuz etkilenmiş, fındık tüketimi çok ciddi zarar görmüştü" dedi.

YÜKSEK RAKAMLAR ARTIK YOK
Haber Gazetesi'nde yer alan habere göre, Yanıkoğlu, serbest piyasada fındık fiyatının 22 lira seviyelerinden 9-10 lira düzeyine inmesinin kavrulmuş fındık fiyatının da düşmesini sağladığını belirterek, "80-100 lira civarında olan raf fiyatları 40 liraya kadar inmiş durumda. O yüksek rakamlar artık yok. İki yıl önceki rakamlara geri dönüldü. Önümüzdeki dönemlerde de raf fiyatının 40 lira seviyelerinde seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

PİYASADA KIPIRDAMA VAR
Ramazan ayında artan tatlı üretiminin de iç piyasada fındık tüketimine adeta doping olduğunu kaydeden Yanıkoğlu, şöyle devam etti: "Zirai don sonrası yükselen fiyat, iç tüketime ciddi darbe indirmişti. Fiyatın düşmesiyle kavrulmuş fındığın raf satış rakamı da makul duruma geldi. Son dönemlerde piyasada az da olsa kımıldama vardı. Ramazan ayında artan tatlı üretimi iç piyasayı daha da hareketlendirdi. Türkiye'de yıllık 100 bin ton fındık tüketilmekte. Raf fiyatının düşmesi ve ramazanın da etkisiyle şimdiden bu rakam yakalanmış durumda."