Samsun Tüm Emlakçılar Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde açılan emlakçılık kurslarından alınan sertifikaların emlak müşavirliği yasasından sonra herhangi bir geçerliliği kalmayacağını söyledi. Oral, ''Kimse o serfikayı alıp işyeri açabileceğini düşünmesin. Ne zamanlarını ziyan etsinden ne de ceplerinden çıkan üç beş kuruşa kıymasınlar'' diye konuştu.

MESLEĞE DÜZEN GELİYOR
Kurslarla ilgili odanın çok fazla şikayet aldığını kaydeden Oral, ''Halk eğitim bunun açıklamasını getirsin. halk eğitim o sertifikaları verdiği kişilere işyeri açma yetkisi verebiliyor mu? Kimse o serfikayı alıp işyeri açabileceğini düşünmesin. Ne zamanlarını ziyan etsinden ne de ceplerinden çıkan üç beş kuruşa kıymasınlar. Şu anda üzerinde çalıştığımız emlak müşavirliği yasasının çıkmasından sonra o sertifikaların hiçbirisinin geçerliliği olmayacak. İnsanlar eğitim amaçlı o kurslara gidiyorlarsa gitsinler. Ama şu anda dükkan açacaksa zaten sertifikaya ihtiyacı yok. Yasa çıktıktan sonra da emlakçılık mesleği bir düzene girmiş olacak. En az lise mezunu, 1 yıl emlakçı yanında staj yapmış ve daha sonra yapılacak sınavı geçtikten sonra dükkan açabilecek. Yasadan önce vergi mükellefi olanlar yasadan otomatik olarak yararlanacak. Bu kurslar kim açılıyor? Mevcut olan emlakçılara mı yoksa devlet dairesinde çalışan amire memura mı açılıyor?'' dedi.

İŞGÜZARLAR İNSANLARIN İŞİ
İlgili kurslardan sertifika alan 2 bin 500'e yakın insan olduğunu söyleyen Oral, şu şekilde sürdürdü; ''Bu insanların hepsi emlakçı mı olacak? Bunun gereğinin yapılması için bir sınırlandırma getirilmesi lazım. Emlakçılar odası işsizlerin barınacağı bir yer değil. Bu iş dürüstlük, emek ve çalışma istiyor. İnsanlar kursa gidip, sertifika aldıktan sonra vergi mükellefi olup dükkan açacağını sanıyorsa yanlış düşünüyorlar. Halk eğitim, emlakçılarla ilgili bir kurs açıyorsa odamızla görüşmesi gerekiyor. Bu kursu açan öğretmenler değil, dışarıdan işgüzarlık yapan kişi yapıyor. Halk eğitim, eğer eğitim veriyorsa 'Ben eğitim veriyorum, bu sertifikayla dükkan açabilirsiniz' cümlesini kullanmasın, kullanıyorlarsa altına imza atsın.''

Zerrin SOMUNCU