Devlet Su İşleri'nden (DSİ) emekli olan 56 yaşındaki Birol Sel, 30 yıl önce naht (hat ile yazılmış yazının ahşaba işlenmesi) sanatından etkilenerek ahşap figürleri keserek boyamaya başladı.

Yap boz tekniği ile bulduğu yöntemle tablolar yapmaya başladı. Kestiği figürleri üst üste katmanlar halinde koyarak aynı tabloda buluşturdu.

Tablolarının akademik bir literatüre sahip olmadığını, herhangi bir isim vermediği teknikte yaptığı eserlerine müşterilerinin isim verdiğini söyleyen Birol Sel, "Bunlara üç boyutlu tablo diyebilirler, el yapımı ahşap kabartma diyebilirler, tamamen sanatseverlerin isteğine kalmış. Benim sanatımın özü, naht sanatı denen tahtaların içlerinin oyularak yapılan sanatla başladı. Daha sonra küçük objeleri sadece etraflarını keserek boyamaya başladım. Bulduğum büyük modellere küçük eklemeler yaparak kendi tekniğimi geliştirdim ve o gelişme durmak bilmedi" dedi.

12 KAT OLABİLİYOR
Tablonun kaç katmandan oluşacağını, eserin kompozisyonunun belirlediğine de ifade eden Sel, "4 kattan, 12 kat ahşaptan oluşan tablolarım var. Çok riskli bir iş gerçekleştiriyorum. Kompozisyon ve modele göre yapım zamanında değişiklik oluyor. 2 figürlü bir tablo 600-700 saat sürerken, bin-bin 500 saati bulan hatta 3 bin saat emek verdiğim tablolar da yapıyorum. Bu benim titizliğimden kaynaklanıyor. Tablodaki figürlerin en ayrı detayına oldukça önem veriyorum. 30 yılda 170'e yakın tablo yaptım. Bu tarz anlamında Türkiye'de tekim" diye konuştu.

Bayram OK