Gençler olarak Samsun'u Türkiye'de marka şehir haline getirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Gömeç, yatırımcıların Samsun'da kalmaları için gerekli ortamın acilen sağlanmasının önemine dikkat çekti.

HABERHAYAT: SAMGİAD maceranız ne zaman başladı?

SAVAŞ GÖMEÇ: Dört buçuk yıl önce SAMGİAD ile tanıştım. Bir dönem yönetim kurulunda yer aldım. Levent Özden dönemin de ise başkan vekilliği yaptım. Bu dönem içerisinde organizasyonlarda, toplantılarda, yemeklerde ve seyahatlerde görev aldım. Ve oldukça fazla tecrübe kazandım.

HABERHAYAT: Başkanlık süreci nasıl gelişti?

SAVAŞ GÖMEÇ: Üye arkadaşlarım Levent Özden'in döneminden sonra tecrübeli birinin bu bayrağı taşıması istediler ve sağ olsunlar destekleriyle başkanlığa aday oldum. Hem yönetim kurulu hem de üye arkadaşlarım enerjimi beğendiklerini dile getirerek bundan sonra SAMGİAD'ın bayrağını sen taşıyacaksın dediler ve beni görevlendirdiler.

HABERHAYAT: Sizi başkan seçmek istediklerini söylediklerinde neler hissetiniz?

SAVAŞ GÖMEÇ: İlk başta böyle bir teklif geldiğinde önce biraz düşündüm. Çünkü bir sivil toplum kuruluşunu yürütmek fedakarlık istiyor. İnsan, kendi işlerinden, ailesinden, bireysel ihtiyaçlarından ödün vermek zorunda kalıyor. Ancak birileri elini taşın altına koyması lazım. Ben çocukluğumdan beri Samsun için neler yapabileceğimi düşünürüm. Samsun'a ne katabilirim, daha iyi yerlere getirmek için neler yapabilirim hep bunun derdinde oldum. Bu nedenle büyük bir bu gururla bu görevi kabul ettim.

HABERHAYAT: Yatırımcı biraz büyükten sonra Samsun dışında işlerine devam ediyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

SAVAŞ GÖMEÇ: Evet Samsun'da ne yazık ki böyle bir gerçek var. Burada ekonomisini geliştiren biri Samsun'u terk edip diğer şehirlerde yatırımlarını devam ediyor. Biz genç yatırımcılar olarak Samsun'u terk etmeme kararı aldık. Samsun'da doğduk. Samsun'da yaşayalım, ömrümüzü Samsun'da geçirelim ve bunu yaparken de şehrimizin katma değerini yükseltelim, şehri terk etmeden Samsun'dan büyüyelim, dünyaya açılalım istiyoruz. Bu anlamda yatırımcıların Samsun'da kalmaları için gerekli ortamın acilen sağlanması lazım.

HABERHAYAT: Dışardan baktığınızda 50-60 genç adam bir araya gelmiş, lüks yerlerde yemek yiyor, farklı farklı şehirlerde birbirlerini ağırlıyorlar gibi bir resim çıkıyor ortaya. İşin aslı nedir?

SAVAŞ GÖMEÇ: İşin aslında biz bir araya gelerek, ticarette yaptığımız hataları gözden geçiriyoruz. Birbirimize daha fazla nasıl destek olabiliriz bunu tartışıyoruz. Tecrübelerimizi aktarıyoruz. Yaşanmışlıklarımızı paylaşıyoruz. Yemeklerimizde genellikle protokolden birilerini, duayen bir iş adamı ya da STK başkanlarını ağırlıyoruz. Onların da tecrübelerinden yararlanarak, verimli bir birliktelik geçiriyoruz.

HABERHAYAT: Savaş Gömeç olarak SAMGİAD'a neler katacaksınız?

SAVAŞ GÖMEÇ: Öncelikle çok iyi bir yönetim kurulu ile yola çıktığımı belirtmek istedim. Çok çalışkan, çok genç ve çok başarılı arkadaşlarımla bir aradayım. Ben şahsen tek başına dernek gibi biriydim. Tanımadığım, işini yapmadığım kimse yok. Çevrem çok geniş. Diyaloglarım sayesinde derneğimize çok güzel şeyler katacağız. Siyasilerimiz ve iş adamlarımızla olan güzel diyaloglarımızla derneğimize çok büyük katkılar sağlayacağız. Gelecek biziz diyoruz. Bu bizim iddiamız. Dernekçiliğin bir sisteme oturması gerektiğini düşünüyorum. Ve komisyonlardan oluşan bir sistem kurdum. Her meslekten 2 kişinin olduğu bu komisyonlarla, mesleklerin eksikliklerini, ihtiyaçlarını, sıkıntılarını ortaya koyacağız. Böylelikle çok daha hızlı ve kolay çözüm bulabileceğiz. Karadeniz Bölgesi'nde aile anayasası çok gelişmedi. Baba kuşağının devamı sağlayacak aile anayasası ile ilgili eğitimler planlıyoruz. Ayrıca Rusça, İngilizce ve Arapça dil kursları ile üyelerimize destek vermeyi amaçlıyoruz.

HABERHAYAT: SAMGİAD'da kaç sektör grubu var?

SAVAŞ GÖMEÇ: 108 kişilik bir grupta, 28 ayrı sektör var. Aramıza katılmak için sabırsızlıkla bekleyen arkadaşlar var. Bu arkadaşları eylül ayı itibariyle aramıza almaya başlayacağız.

HABERHAYAT: Elinizi taşın altına koydunuz. Samsun'a neler kazandıracaksınız?

SAVAŞ GÖMEÇ: İş adamı derneği olarak önceliğimiz iş hayatını geliştirmek. Sonrasında şehrin sosyal alanlarımızı harekete geçirmek. Bakanımızla, valimizle, ticaret odamızla bir araya gelip, yeni üretici olan kurumlara destek sağlamayı, istihdama katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Samsun artık farklı markaların çekim alanı oldu ve Samsun'a pek çok marka gelmeye başladı.

Yeni iş organizasyonları için harika bir şehirde yaşıyoruz. İyi bir pilot bölge. Küçük İstanbul'da diyebiliriz. Önemli iş adamlarını Samsun'a davet edip 81 ile Samsun'u tanıtacağız. SAMGİAD 80 ilde örgütlenmiş 9 bin üyesi olan TÜGİKE bağlı bir dernek. Bu şehirlere giderek hem sektörlerimizi anlatıyoruz hem de proje sunuyoruz. Dışarıya şehrimizi tanıtırken bir yandan da şehre neler katabiliriz diye düşünüyoruz. Yenilikleri görüp almak çok önemli. Samsun'a tüm yenilikleri getirmeyi istiyoruz.

HABERHAYAT: Başarılı ve sevilen bir iş adamısınız. Empati Organizasyon ile Samsun'a yeni bir soluk getirdiniz. Empati'nin hikayesini dinleyebilir miyiz?

SAVAŞ GÖMEÇ: 12 sene önce Bulvar Caddesi'nde bir açılışa katılmıştım. Açılışta kuru pastanın yanında meyve suyu verdiler. Ancak meyve suyu o kadar sıcaktı ki o zaman organizasyon sektöründe bir açık olduğunu anladım. Meyve suyunun hikayesi ile bu işi yapmaya karar verdim. Empati Organizasyonla bu sene 12. yılımızı doldurduk. Titiz, güvenli, ekonomik, müşterimizi en üst noktaya alarak tamamen müşteri memnuniyeti doğrultusunda çalıştığımız güzel bir işimiz var.

HABERHAYAT: Sizden daha genç girişimci adaylarına neler tavsiye edersiniz?

SAVAŞ GÖMEÇ: Yapmak istediklerin işin gerekli olup olmadıklarını mutlaka araştırmaları lazım. Ticaret yapacak kişi minnet duygusunu taşımalı. Böyle bir ahlakla iş yapacak kişinin başarısız olma ihtimali yok diye düşünüyorum.

HABERHAYAT: İş hayatına atılmak için ve de derneğinize üye olabilmek için erkek mi olmak zorundasınız. Kadınlara aranız da yer yok mu?

SAVAŞ GÖMEÇ: Önceden derneğimizde kadın üyelerimiz vardı. Bu dönemde bunu tekrar harekete geçiriyoruz. Kadınlar iş hayatında mutlaka olmalı. Titiz, güvenilir çalışan kadınlar iş hayatına nezaketi getiriyor. Erkekler kadar kadınlarında hemcinslerini desteklemeleri lazım. İş hayatında erkekler kadar kadınlar da yer almalı.

HABERHAYAT: Son olarak neler söylemek istersiniz?

SAVAŞ GÖMEÇ: Öncelikle sesimizi duvarların dışına çıkardığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Daha sonra bu zor görevde bana destek olan aileme ve SAMGİAD ailesine teşekkür ediyorum. Bundan sonra tüm şehrin SAMGİAD'ın arkasında olmasını arzu ediyoruz. Onların desteklerini yanımızda, arkamızda hissedersek çok başarılı işler yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Ayşe KUŞCU