Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Samsun Milletvekili Erhan Usta, Türkiye'nin yürüttüğü Suriye politikasının en başından bu yana yanlış olduğunu söyledi. 3 milyon insana bir anda vatandaşlık verilmesinin kabul edilemeyecek bir şey olduğunu kaydeden Usta, ''Türk milleti misafirperver, ekmeğini bölüşür ve mazlumdan yana olur. Ancak bu durum o şekilde bir duygusallıkla değerlendirilecek durum değil'' diye konuştu.

KABUL EDİLEMEZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşlık konusundaki değerlendirmesinin gelişi güzel ve üzerinde düşünülmemiş olduğunu ifade eden Usta, ''Türkiye'nin hiçbir kontrolü olmadan bu kadar sığınmacıyı kabul etmemesi gerekirdi. Süreç yanlış yönetildi. Avrupa Birliği, geri kabul anlaşması çerçevesinde sığınmacıları seçiyor. Eğitimli veya sermaye sahibi olanları alıyor, toplumda problem yaratacak türden olanları da bize bırakıyor. Bu kadar insana bir anda vatandaşlık gibi bir şey verilmesi kabul edilemez. Muhtemelen buna devletin kurumları da karşı çıkıyordur. Bizim yapmamız gereken, en sağlıklı biçimde Suriyeli misafirlerimizi vatanlarına kavuşturmak olmalı. 3 milyon insana nasıl vatandaşlık vereceksiniz? Böyle bir şey olabilir mi? Türk milleti misafirperver, ekmeğini bölüşür ve mazlumdan yana olur. Ancak bu o şekilde bir duygusallıkla değerlendirilecek durum değil'' diye konuştu.

ÜLKENİN GELECEĞİNİ İLGİLENDİRİYOR

Türkiye'nin 6 milyon işsizi olan bir ekonomi olduğunu kaydeden Usta, ''Bu toplumun içinde çok ciddi sorunlar oluşturur. 3 milyon da oradan vatandaş geliyor. Çok azı eğitimli gerisi de çocuk, kadın ve yaşlı. Toplumda zaten bir sürü sıkıntı yaşamaya başladık. Bugün terör olaylarının bu kadar artmasında, kontrolsüz sığınmacı akınının katkısı yok mu zannediliyor? Dünyanın bütün casusları bizim ülkemizde. Hiç kimsenin elinde kimliği yok, belgesi yok. İşyerleri mağdur olmuş durumda, suç oranları arttı, çocuk istismarından tutun da organ ticaretine ve fuhuşa kadar her şey arttı. Bu sorunları bir an evvel çözeyim, insanları vatanlarına kavuşturayım demek yerine, vatandaşlık vereceğim demek insanın aklını durduracak bir durum. Hiçbir siyasi planlama olmadan böyle bir şey yapılamaz. Bunu şiddetle reddediyorum. Onların olduğu bölgelere giremeyeceğiz. Çok yoğun oldukları bölgede vatandaşlık verilirse, iki gün sonra hiçbir şekilde bu milletin esas evlatları seçim kazanamaz. Bu Samsun özelinde de böyle, Türkiye genelinde de. Ülkenin geleceğini ilgilendiren bir husus. Siyaset uğruna ülkenin geleceğini karartmaya kimsenin hakkı yok. Önce devletin kurumları içerisinde, sonra da toplumda enine boyuna tartışılması lazım. Amerika gibi 300 milyon nüfuslu bir ekonomi ve kilometre başına yoğunluk olarak bizim çok altımızda olan bir coğrafyada dahi vatandaşlık verilirken birer ikişer, enine boyuna tartarak veriliyor'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU