Arjantin doğumlu Brezilyalı yönetmen Hector Babenco, 70 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Hector Babenco kimdir?

Arjantin doğumlu Brezilya vatandaşı ödüllü film yönetmeni, senarist ve yapımcı.

Güney Amerika ülkelerinde filizlenen Cinema Novo (yeni sinema) akımının önemli bir temsilcisi olan Babenco, aralarında bazı Avrupa ve Afrika ülkeleri ile ABD'nin de olduğu birçok farklı ülkede sinema alanında çalışmış, sonunda Brezilya'ya yerleşerek bu ülkenin vatandaşı olmuştu. Filmlerinin odağına daha çok modern toplumun fakir ve ezilmiş insanlarını yerleştiren Babenco, bu kesimin sosyal sorunlarını varoluşçu bir tarzda ekrana aktarmıştır. Bu filmlerden önemlice bir kısmının konuları hapishanelerde geçiyordu. Bütün bunların sonucunda da kaçınılmaz bir şekilde ve sıklıkla yaşadığı ve film yaptığı ülkelerdeki askeri rejimler tarafından sansüre uğramıştır.

Örümcek Kadının Öpücüğü (Kiss of the Spider Woman) filmiyle 1985 yılında En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Çeşitli yarışma ve festivallerde 16 ödül alan Babenco, aralarında 3 Altın Palmiye'nin de olduğu 8 ödüle daha aday gösterilmişti.

"Örümcek Kadının Öpücüğü" ayrıca En İyi Film Akademi Ödülü'ne de aday gösterilmişti. Böylelikle bu ödüle aday gösterilen ilk 'bağımsız' film olma ünvanını da kazanmış oldu.