Kamuoyunda "Vergi Affı" olarak bilinen, vergi ve diğer bazı kamu alacaklarının yapılandırılmasını öngören Kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Bu kanun teklifi kapsamında getirilmesi düşünülen vergi affı ile ilgili olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşlerini dile getiren MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, 'vergi affı' ya da 'yeniden yapılandırma' çalışmalarını sert dille eleştirdi.

EN BÜYÜK HAKSIZLIK

Ortada bir tasarı-teklif komedisi olduğunu öne süren Usta, "Aftır, yapılandırmadır, bunun adı her neyse bu kötüdür, bu bir ülkede olmaması gereken bir şeydir. Hele hele böyle uzun dönem iktidarlarda ortalama iki yılda bir böyle bir kanun teklifi getirilerek düzenlemelere gidiliyorsa, son derece kötü bir şeydir. Bu tür kanunlarla vergisini düzenli ödeyen vatandaşı cezalandırıyoruz. Vergi ve prim af uygulamaları, vergisini zamanında ödeyen dürüst mükelleflere yapılan en büyük haksızlıktır. Toplumda adalet duygusunu zedelemektedir. Adam icabında kredi çekiyor, yüksek maliyetlerle getiriyor, devlete vergisini ödüyor, vergisini kaçırmamaya çalışıyor, dürüst mükellefle daha az dürüst veya dürüst olmayan mükellefin durumuna baktığımızda dürüst olmayanları ödüllendiren bir durum var ortada. Çünkü çoğu zaman vergisini zamanında ödeyen mükelleflere göre çok daha uygun şartlarda yeniden yapılandırma imkanı getirilmektedir. Bu da vergiye gönüllü uyumu azaltmaktadır" diye konuştu.

KAYIT DIŞINA İTİYOR

MHP Milletvekili Usta, dürüst mükellefler için, komisyonda, 3 yıl üst üste vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin vergilerinde 5 puan indirim yapılmasına ilişkin önerge verdiklerini hatırlatarak, "Ancak hükümet ve AKP grubu tarafından reddedildi. Özellikle matrah artırımı yapılması durumunda geriye doğru vergi incelemesi yapılmamasına yönelik maddeler, mükellefleri kayıt dışı davranmaya iten, hatta cesaretlendiren düzenlemelerdir" dedi.