Üniversite çatısı altında kısıtlı zaman dilimi içerisinde tüm kamu-kurum ve kuruluşları ile birlikte yoğun bir çalışma yapıldığını belirten Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, 'Süregelen açık tehditleri dikkate alarak üniversitemizde görevli, bu örgüt ile bağı kuvvetle muhtemel bağı olan ve üniversite imkanlarını bu hain amaç için kullanma şüphesi bulunan personel hakkında, kurumumuz ve devletimizin güvenliğini korumak adına 6'sı akademik, 3'ü idari olmak üzere 9 personel ivedilikle açığa alınmıştır. Benzer şekilde, elimizdeki mevcut bilgi ve belgeler doğrultusunda 38 personellerimize yönelik olarak ise idari soruşturmalar ve incelemeler başlatılmıştır" dedi.

Gelişmelerin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, Amasya Valiliği OHAL Bürosu ve Amasya Cumhuriyet Başsavcılığı ile de eş zamanlı olarak paylaşılmakta olduğunu belirten Rektör Orbay, 15 Temmuz gecesi yaşananların sadece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde değil, Türk tarihinde de şu ana kadar yaşanmamış kara bir lekedir. Milletimiz bu hain darbe girişimi karşısında dik duruşu ile kendisine düşen görevi şehadet şerbetini içerek ödemiş ve 16 Temmuz sabahı bu ülkeyi daha aydınlık bir geleceğe uyandırmıştır. Bu hain girişim, yüreği Türkiye sevdası ile yanan yürekleri birbirine kenetlemiş geleceğe hep birlikte umutla bakmamız noktasında bir dönüm noktası olmuştur. Bu gelişmeler neticesinde Gazi Meclisimiz OHAL kararı almış ve bazı uygulamalar hayata ivedilikle geçirilmiştir. Gazi Meclisimizin almış olduğu OHAL kararı milletimize değil, kamu-kurum ve kuruluşlarımız başta olmak üzere her düzeyde kılcallara kadar giren FETÖ/PDY mensubu teröristleri bu birimlerden kazıyıp atmak için ilan edilmiştir. Çünkü, FETÖ/PDY tarafından anayasal düzene, hükümetimize, demokrasimize ve milletimize karşı darbe kalkışması yapılmış ve halen devlet ve milletimiz imkanları kullanılarak çeşitli fiili saldırıların ve tehdit yöntemleriyle kaos ortamı yaratılarak sürdürülmeye çalışıldığı bilinen bir gerçektir' diye konuştu.

Üniversite bünyesinde OHAL komisyonu da kurulduğuna değinen Orbay, 'Çalışmalarımızda hukukun üstünlüğü, kişi hak ve hürriyetleri referans alınmakta ve kamu disiplini içerisinde çalışılmaktadır' şeklinde konuştu.