Güre, örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmasını ve yakalanmasını sağlayanlar hakkında cezaya hükmolunmayacağına da dikkat çekti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, kentte 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY'ye yönelik başlatılan soruşturmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Güre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 11 farklı soruşturmanın iki ana hat üzerinden yürütüldüğünü belirterek, 'Birincisi söz konusu darbe teşebbüsüne iştirak edenlerle ilgili olup, Türk Ceza Kanununun 309 ve devamı maddeler kapsamında değerlendirilmektedir. FETÖ/PDY örgütünün 15-16 Temmuz tarihindeki eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında Türk Ceza Kanununun 314. maddesi kapsamında 'Silahlı örgüt' olduğu hususunda tereddüt bulunmamaktadır. İkinci husus ise söz konusu darbe teşebbüsü ile iltisakı belirlenememiş olmakla birlikte yasadışı FETÖ/PDY terör örgütü üyelerine yönelik olup, Türk Ceza Kanununun 314/2 maddesi kapsamında yürütülmektedir' dedi.

'Etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacak'

Özellikle Türk Ceza Kanunu'nun 314'üncü maddesi kapsamında 'Silahlı örgüt' suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin kamuoyuna duyurulmasında fayda mülahaza edildiğine dikkat çeken Başsavcı Güre, şunları kaydetti:

'Malumları olduğu üzere, Türk Ceza Kanununun 314 maddesinin üçüncü fıkrası yollaması ile suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silahlı örgüt içinde uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla Türk Ceza Kanununun 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinin de FETÖ/PDY terör örgütü üyeleri içinde uygulanması söz konusu olacaktır. Nitekim FETÖ/PDY'nin 15-16 Temmuz'da gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için Türk Ceza Kanununun 221. maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır. Buna göre, etkin pişmanlığın uygulamasında, kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan failin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediği araştırılmakta ve daha sonra hukuki durumları değerlendirilmektedir. Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesi çerçevesinde pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını göstererek, örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları halinde aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında haklarında cezaya hükmolunmayacaktır. Bu şekilde pişmanlık duyan ve Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız Cumhuriyet Başsavcılığımıza veya kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde etkin pişmanlık yasasından yararlandırılacaklardır.'