Başkan Semiz umutlu

15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaşanan birlikteliğe büyük destek veren Canik Müteahhitler Derneği Onursal Başkanı Cemal Semiz, Haber Gazetesi okurları için süreci değerlendirdi. Türkiye'nin büyük bir dar boğazdan geçtiğini ancak Türkiye'yi gelecek adına çok daha güzel günlerin beklediğini kaydetti.

Ayşe Kuşcu: 15 Temmuz darbe girişiminden sonra toplumsal bir mutabakata varıldı. Bu durumu, yani yeni Türkiye'yi nasıl tanımlarsınız?

Cemal Semiz: Bir İş adamı olarak benim gözümde yeni Türkiye demek yeni bir devlet demektir. Daha güçlü bir Türkiye demektir. FETÖ'cülerden arınmış, önü açık ve istikbali bir geleceğe sahip olan bir yeni Türkiye olacak. Bu vesile ile dünyada eşi benzeri olmayan bir vatana ve millete sahip olan güzel Türkiye'mizi gelecek adına çok daha güzel günlerin beklediğini sizlere açıkça belirtmek isterim. FETÖ mensuplarının devlet içerisinde yer aldığı mevkilere devletimize, milletimize ve vatanımıza bağlı insanlarımızın getirilmesini istiyoruz. Ülkemiz ihracat ve ithalat olarak birçok Avrupa ülkesini geride bırakıyor. Ancak 15 Temmuz sonrası daha çok çalışan ve üreten bir Türkiye olmalıyız. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızın da her zaman söylediği gibi, durmak yok yola devam. İnşallah yeni Türkiye daha dinamik ve daha güçlü bir şekilde geleceğe emin adımlarla yürüyecektir. Allah ülkemize ve devletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Vatanımıza ve milletimize zeval vermesin.

Ayşe Kuşcu: Bu girişimin ekonomiye yansımasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cemal Semiz: Bu girişimin ekonomiye elbette olumsuz yansıması oldu. Türkiye büyük bir dar boğazdan geçti. Ölümün kenarından döndük. Ancak ekonomi konusunda devletimizin güçlü olduğuna inanıyorum. Tabi ki de piyasada bir durgunluk oldu. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve milletvekillerimizin bu durumu en kısa sürede düzelteceklerine canı gönülden inanıyorum. Aksi taktirde esnaf kepenk kapatır. Şu anda Terör Örgütü FETÖ mensupları piyasadaki parayı çekmişler. Bu nedenle piyasalarda bir durgunluk var. Ancak en kısa zamanda ekonomimizin ve piyasaların düzeleceğine inanıyorum. Güçlü Türkiye'miz bu zorlu sürecide en iyi süreçte atlatacaktır. Ve ekonomimiz ve piyasamız normalden daha iyi seviyelere gelecektir. Bizler müteahhitler olarak buna canı gönülden inanıyoruz.

Ayşe Kuşcu: Önümüzdeki süreçte yeni Türkiye'yi ekonomi açısından neler bekliyor?

Cemal Semiz: Türkiye Cumhuriyeti'nde önümüzdeki günler bir para istikrarının devreye gireceği tahmin ediyorum. Şu anki konumda insanlar belirsiz. Kafalarında soru işaretleri var. Alacaklı alsam mı diye düşünüyor. Yapacak olan da yapsam mı diye düşünüyor. Nedeni ise ortada bir para krizi var. Ama devletimiz bu krizinde en iyi şekilde üstesinde gelecektir. Gelecekte ekonomimizin en iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Çünkü aramızdaki fitneciler, katiller ve darbe hainleri temizleniyor. Bu nedenle ülkemiz daha iyi seviyelere gelecektir. Zaten güçlü bir Türkiye'yiz ve daha güçlü bir Türkiye olacağımıza inancım tam.

Ayşe Kuşcu: Samsun bu ekonomi sürecinin neresinde? Nasıl bir etki içerisinde?

Cemal Semiz: Hepimizin de bildiği gibi Samsun ekonomi anlamında Karadeniz'in en zengin şehirlerinden biridir. Aynı zamanda bu olaylar ister istemez Samsun ekonomisini de etkiledi. Ancak Samsun vilayeti ilçeleriyle, meyve, sebze ve fındık gibi çiftçisiyle üretimi ile gelişen bir şehir olduğu için zengin bir bölgedir. Şehrimiz ekonomisi bu sürecide en iyi şekilde atlatacak ve gelecek adına daha güçlü ve istikrarlı bir ekonomiye kavuşacaktır.

Ayşe Kuşcu: Samsun inşaat sektörü ve müteahhitleri bu girişimden nasıl etkilendi?

Cemal Semiz: Çalışmalarımızı elbette etkiledi. Etkilemedi desek yalan olur. Ancak değerli meslektaşlarımız ile yapmış olduğumuz görüşmelerde piyasa her ne kadar durgun olsa da bizler devletimize ve vatanımıza güveniyoruz. Bu nedenle yatırımlarımıza en iyi şekilde devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi "Durmak yok yola devam" diyerek çalışmalarımıza aralıksız bir şekilde devam ediyor geleceğe yatırım yapıyoruz.

Ayşe Kuşcu: Faiz oranlarının düşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cemal Semiz: Öncelikle faiz konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan son günlerde açıklama yaptı. Ve faiz oranlarında kesinlikle taviz vermedi. Vatandaşlarımı ve esnafımı ezdirmeyeceğim dedi. Ve faiz oranlarını düşürdü. Gerçekten bu faiz oranlarının indirimi bizleri rahatlatacağına inanıyorum. Vatandaşlarımız bu durumu gördü. Piyasada bir nevide olsa bir hareketlilik getirdi. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum.

Ayşe Kuşcu: Bu durum konut sektörünü nasıl etkileyecek?

Cemal Semiz: Faiz durumun inmesi vatandaşlarımız tarafından çok iyi karşılandı. Daha önce hiç bir Cumhurbaşkanı ve iktidar partisi faiz konusunu gündeme getirmemişti. Faizlerin inmesi ithalatçı ve imalatçıyı gerçekten rahatlattı. Artık ticaret haneler daha iyi şekilde üretim yapacak ve ülkesine hizmet edecek. Bu durum daha önce belirlenecekti ancak 15 Temmuz süreci ne yazık ki bu konuyu aksattı. Ancak bizler her zaman Türk Bayrağı'nın, Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve devletimizin arkasındayız ve çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz.

Ayşe Kuşcu: Halkın demokrasiye ve devlete ne kadar güvendiğini gördük. Canik Müteahhitler Derneği Onursal Başkanı olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cemal Semiz: Bu durum bir kez daha Türk insanının devletine, bayrağına ve vatanına ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bizlerde o akşam evlerimizden bayraklarımızı alarak ilk olarak Canik Demokrasi Meydanı'nda daha sonra ise Cumhuriyet Meydanı'na akın ettik. Meydanımızda demokrasimize ve vatanımıza sahip çıktık. Bununda haklı gururunu ve sevincini yaşıyoruz. İşimiz ve aşımız 10 gün 15 gün askıya uğrasın. O hiç önemli değil. Önemli olan ülkemiz ve vatanımız. Ekonomi ve piyasa durumunu siyasetçilerimizin en kısa sürede en iyi yerlere getireceğine inanıyorum.

Ayşe Kuşcu: Canik Müteahhitler Derneği olarak bu süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz? Samsun'a ve ekonomiye sağlayacağınız katkılar neler?

Cemal Semiz: Bizler Canik Müteahhitler Derneği olarak ilçemizde bulunan ilçe parti başkanları, sivil toplum örgütü başkanları ve muhtarlarımız ile bir araya geldik. Canik İlçesi olarak darbeye karşı tek yürek olduk ve toplu bir şekilde Cumhuriyet Meydanı'na giderek Demokrasi Nöbeti'nde yer aldık. Darbeye karşı dik duruş sergiledik. Ve bu dik duruşumuzu sonuna kadar sergilemeye devletimize ve vatanımıza bağlı olmaya devam edeceğiz. Bugünlerde halkımız, devletimiz ülke olarak kucaklaştı ve tek yürek oldu. Samsun'da tüm meslektaşlarımız olarak bizler inşaatlarımıza devam edeceğiz. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın da yaptığı açıklamalar biz müteahhitlerin önünü açıyor. Bizler de müteahhitler olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız.

Ayşe Kuşcu: Yaptığınız çalışmalarla oldukça dikkat çekiyorsunuz. Canik dışındaki müteahhitlerle bir birliktelik söz konusu olabilir mi?

Cemal Semiz: Samsun ve ilçelerde bulunan tüm müteahhitler meslektaşlarımızla her zaman diyalog halindeyiz. Birlikteliğimiz ve beraberliğimiz devam edecek. İstişare yapmaya devam edeceğiz. Ancak böylesine önemli günlerde, Türkiye'mizin dar boğazdan geçtiği bir zamanda Samsun Müteahhitler Derneği Başkanını aramızda görmemek bizleri derinden üzmüştür. Ancak bizler çalışmalarımıza, sivil toplum örgütü başkanlarımız ve muhtarlarımız ile bir araya gelmeye, toplantılarımız ile bilgi alış verişinde bulunmaya devam edeceğiz. Bu ülke bizim ve ülkemiz için canı gönülden çalışmaya, elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz.

Ayşe Kuşcu: Son olarak neler söylemek istersiniz?

Cemal Semiz: Cumhurbaşkanımızın talimatı ile ilk geceden başlayarak son nöbetimizi tuttuk ve ilçemizde bulunan parti başkanları, sivil toplum örgütü başkanları ve muhtarlarımız ile hep beraber birlik ve beraberlik, kardeşlik içerisinde hainlere karşı tek yürek olduk. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Ülkemizi seviyor ve demokrasimize her zaman sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu önemli süreçte bizlerle birlikte olan Canik STK Başkanlarımız, muhtarlarımız ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Vatanımız için her şeyi yapmaya her zaman hazırız. 15 Temmuz sürecinde göstermiş oldukları duyarlılıkların dan dolayı Türkiye ve Samsun'da ki bütün basın mensuplarına teşekkür ediyorum.

Ayşe KUŞCU
Özel Haber