Uluslararası ve akademik kimliği ile Samsun'da bir ilki gerçekleştiren Alin Sanat, 2 yaşından 70 yaşına kadar herkese sanat eğitimi veriyor. Samsun'a sanat anlamında değer katmak için yola çıktıklarının altını çizen Alin Sanat kurucularından Özlem Başoğlu, Haber Gazetesi'ne özel açıklamalar yaptı.

Ayşe Kuşcu: Özlem Hanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Özlem Başoğlu: 1972 yılında eğitimci bir ailenin içinde doğdum. 1995 yılında Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü'nü bitirdim. 1996 yılında Ankara Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ahmet Vefik Paşa İlköğretim Okulu'nda öğretmenliğe başladım. 1997 yılında Ankara Valiliği Cumhuriyetin 75. yıl kutlama komitesinde görevlendirildim. 1998 yılında Ankara Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde 23 Nisan kutlama komitesinde müzik başkanlığı yaptım. 1999 yılında Talim Terbiye'de kitap yazma ve program geliştirme komitesinde çalıştım. 2000 yılında Ankara Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nde 1. Kültür Şenliği'nde kutlama komitesi başkanlığı yaptım. Buradaki göreve 3 yıl devam ettim. 2006 yılında evlendim ve Samsun'a tayin oldum.Devlet Opera Balesi açılmasıyla Devlet Opera Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı Samsun Opera ve Balesi'nde koro şefliği yaptım. Çalıştığım kurumlardan, Ankara Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı ve Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü ve Devlet Opera Balesi Genel Müdürlüğü'nde defalarca takdir ve teşekkür belgeleri ile ödüllendirildim.Yurt içi ve yurtdışında düzenlenen Orff seminerlerinde sertifikalar aldım. Son olarak koçluk eğitimi sertifika programını bitirerek öğrenci koçu oldum.Evliyim ve 7 yaşında Alin adında bir kızım var.

Ayşe Kuşcu: Alin Sanat'ı kurmaya nasıl karar verdiniz?

Özlem Başoğlu: Yurt içi ve yurtdışında pek çok eğitime katıldım. Ve tüm birikimlerimi paylaşmak, Samsun'da hayatlarımızı sanatın özel dili ile anlamlandırmak üzere Gülin Öziskender ile Alin Sanat'ı kurmaya karar verdik. Alin Sanat, müzik eğitimcileri tarafından kurulan ilk uluslararası sanat okuludur.Ortağım ve ben; bu işin mutfağından geliyoruz. En büyük hayalim içerisinde dolu dolu sanat eğitiminin olduğu bir okul açmaktı. Ve bunu gerçekleştirdik. Çok mutluyuz.

Ayşe Kuşcu: Alin Sanat'ı Atakum'da açmanızın nedeni nedir?

Özlem Başoğlu: Atakum'da bu alanda oldukça büyük bir açık vardı. Biz hepimiz Atakum'da yaşıyoruz. Arkadaşlarım ve ben çocuklarımızı sanat okullarına götürmek için şehre taşımak durumunda kalıyorduk. Ve bu da bizim çok vaktimizi alıyordu. Alin Sanat'ı açmaya karar verdiğimizde; en güzel yerin Atakum olacağına karar verdik. Bu nedenle bu güzel ilçemizde okulumuzu açtık.

Ayşe Kuşcu: Peki ilgi nasıl?

Özlem Başoğlu: Çok güzel bir ilgi ile karşılaştık. Çok talep var. Her şey çok güzel gidiyor. Samsunlulara bizlere güvendikleri ve kabul ettikleri için çok teşekkür ediyorum.

Ayşe Kuşcu: Verdiğiniz eğitimlerden bahseder misiniz?

Özlem Başoğlu: 2 yaşından 70 yaşına kadar herkese sanat eğitimi veriyoruz. Müzik, ses eğitimi, sahne eğitimi, drama, oyunculuk, bale, dans, spor, resim gibi eğitimlerimiz var. İnsan kaç yaşında olursa olsun, doğru yerde ve doğru zamanda müzik eğitimi alırsa, enstrüman çalmayı öğrenebilir. Bu nedenle kapımız herkese açık.

Ayşe Kuşcu: Eğitmen kadronuz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Özlem Başoğlu: Çok iyi eğitmenlerle çalışıyoruz. Bale eğitmenimiz Tiflis Üniversitesi'nden geldi. Spor hocalarımız oldukça profesyonel. Resimde çok iddialıyız. Ünlü opera sanatçıları Mine Kurtoğlu ve Tuncay Kurtoğlu bizimle birlikte. Ekim ayında ise Sadri Alışık Sanat Tiyatrosu ve Ankara Sanat Tiyatrosu oyuncularıyla, oyunculuk ve drama derslerine başlayacağız. Eğer kısmet olursa da CAKA ile çalışmayı istiyoruz. Bu konuyla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Samsun Devlet Opera ve Balesi'ne gelen ünlü sanatçılarımız, bizim için workshoplar düzenleyecek. Bu da bizi çok heyecanlandırıyor.

Ayşe Kuşcu: Müzik eğitiminde Orff ekolünü kullanıyorsunuz. Siz de Orff Enstitüsü'nün kurslarına katılıp sertifikalar aldınız. Ekol hakkında bilgi alabilir miyiz?

Özlem Başoğlu: Orff, çocukların dünyaya donanımlı tam ve bütün olarak geldiğini söylüyor. Çocuğun ilk duyduğu sesin içinde ritim olan kalp sesi olduğunun altını çizen Orff, bebeklerin ritmi bilerek dünyaya geldiğini savunuyor. Orff'a göre, dünyaya müziği bilerek gelen çocukları kısıtlamazsak, çocuk içindeki bu müzik yeteneğini ortaya çıkarabilir. Biz bu ekolü aynı zamanda Montessori eğitimi ile birleştiriyoruz. Montessori ise çocukların yaparak ve yaşayarak öğrendiklerinin altını çiziyor. Bu iki ekolü birleştirdiğimizde, çocuklarımızın içindeki yetenekleri açığa çıkarıyoruz.

Ayşe Kuşcu: Alin Sanat'ın farkı nedir?

Özlem Başoğlu: Alin olarak, uluslararası bir sanat okuluyuz. Kendimize ait bir sahnemiz var. Çocuklarımız, bu sahnede yaptığı her aktiviteyi arkadaşları ile paylaşıyor. Böylelikle topluluk önünde konuşma fobisi, sahneye çıkma fobisini kırıyoruz. Çocuklarımıza erken yaşta sahne tozu yutturuyoruz. Bu da bizim en büyük farkımız.

Ayşe Kuşcu: Binanızın özelliklerinden bahseder misiniz?

Özlem Başoğlu: Binamızda otopark sorunu yok. Her sınıfta bir piyanomuz. Resim atölyemiz var. Kendi çalgılarımızı kendimiz yapıyoruz. Bale salonumuz, kafeteryamız ve kocaman bir bahçemiz var. Bahçemize, Viyana'daki müzik okulları gibi müzik çalgılarından oyuncaklar yapacağız. Çocuklar, oyun oynarken sesler çıkararak müzikle içi içe olacak. Bale için özel tasarlanmış bir salonumuz var. Tahta zemini oynar bir şekilde yaptık. Üzerine lanolin denen bir malzeme döşedik. Muhteşem aynalarla bale salonumuzu uluslararası bir bale salonu haline getirdik.

Ayşe Kuşcu: Hedefleriniz neler?

Özlem Başoğlu: İlk olarak uluslar arası sertifikalar veren bir okul olmak istiyoruz. ABRSM dediğimiz bir sistem var. Çocuklar bu sistem ile 8 aşamalı bir sınava giriyor. Bizim hedefimiz, o sınavlarda bir numara olmak. Bu sene bu sınavlar bizim okulumuzda olacak. Çocuklarımızın girdiği bu sınavlardan sertifika alacağına eminiz. Ve çocuklarımız dünyanın neresine giderlerse gitsinler, İngiliz Kraliyet ailesine ait bir diplomaları olacak. Alin Sanat ile Samsun'un sanat ile iç içe olmasını sağlayacağız. İlgi gösteren herkese ve sizlere çok teşekkür ediyoruz.

Özel Haber