Yeni sezonda fiyat beklentisi yüksek olan fındığın 15 liradan 12.5 liraya ani düşüşünün ardından ziraat odası temsilcileri tepki gösterdi. Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, fiyat dalgalanmasından dolayı üreticinin moralinin sıfır olduğunu söyledi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, tekelcilerin manavlara fiyat yükseltmemesi baskısı kurduğunu ifade ederken, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun da ''Bütün milletvekillerimizi fındığa, fındık üreticilerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Çünkü bunun zamanı geldi, geçiyor'' diye konuştu.

Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu ise, ''Tüccar kardeşlerimiz çok güzel iş yapıyor ama akıllarını başlarına almalı. Fındıkla oynayanların kimisi mezarda kimisi de cezaevinde'' ifadelerini kullandı.

İŞLERİ GÜÇLERİ FINDIKLA OYNAMAK
Fındıktaki düşüşün önemli nedeninin yaklaşan kurban bayramı ve okullar açılması olduğunu söyleyen Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, ''Bunu fırsat bilen fındık alıcıları her yıl olduğu gibi bu yıl da böyle bir oyuna başvurdular. Adamların işi gücü üreticinin ve fındığın üzerinde oyun oynamak. Buna bir son vermek için de fındıkta bir taban fiyat olması lazım. Çünkü üretici her yıl mağdur oluyor. Zaten bu yıl fındık yok, rekolte çok düşük. Üreticiyi kollamak adına fındıkta taban fiyat olması şart. Bölge milletvekillerinin lisanslı depoculuk kurulması adına bir sözleri var. Ancak bu da zaman alacak ve üretici yine mağdur olacak. Hem rekolte düşük oradan hem de fiyatlar çok düşük mağduriyet iki çeşit. Üreticide moral sıfır. Gün boyunca fındığın hali ne olacak diye ziyaretime geliyorlar, sürekli bize soruyorlar. Biz de cevap veremiyoruz, çünkü ziraat odaları olarak bizim fındık fiyatı belirleme yetkimiz yok. Öyle bir yetkimiz olsa zaten üretici böyle perişan olmaz. Üreticimize hala sürekli emanete fındık bırakmayın diye uyarıyoruz. Çünkü bu seneki fındık hem iç piyasayı hem de dış piyasayı karşılamayacak gibi görünüyor. O yüzden fiyatlar okulların açılmasından sonra yeniden artacak diye düşünüyoruz'' diye konuştu.

MİLLETVEKİLLERİ SAHİP ÇIKMALI
Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun ise fiyatlardaki düşüşün nedeninin rant merkezlerinin fiyat baskısı oluşturmaya çalışmak olduğunu ifade etti. Tosun, ''Üreticinin pazara yeterli biçimde fındık indirilmediği görüldüğünde fiyatı aşağıya çekmek isteyenler var. Ticaret ve Sanayi Odaları'nın açıkladıkları fındık alış ve satış arasındaki fiyat makası yüksek. Bu makasın açılması dahi fiyat spekülasyonu olduğunu gösteriyor. Ekonomi bakanının geçen yıl piyasayı biz belirleriz diye bir açıklaması vardı. Burada artık devletin aktif bir görev içine girmesi lazım. Geçen sene mağdur edilen üreticinin aynı tezgaha düşürülmemesi için devlet üzerine düşeni yapmalı. Geçen yıl TMO alım için devreye girecek denildi, girmedi. Tarım kredi kooperatifleri de devreye girmedi. Siyasi parti ayırmaksızın bölge ve özellikle Samsun milletvekillerinin bu konuda aktif bir rol alması lazım. Önceki senelerde söz verildi ama artık icraat gerekli. Kendilerine oy veren seçmene ve bölgelerine sahip çıkmaları lazım. Ama bu konuda istisnasız hepsi duyarsız, tribüne oynuyorlar. Bütün milletvekillerimizi fındığa, fındık üreticilerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Çünkü bunun zamanı geldi, geçiyor'' ifadelerini kullandı.

TÜCCAR AKLINI BAŞINA ALSIN
Çiftçilerin az miktarda fındık toplamasından dolayı işçi ücretlerini vermekte zorlandığını kaydeden Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu ''Bu ücretleri veremeyen çiftçi çocuklarını üniversiteye kaydetmek için sıcak paraya ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden ürünlerini pazara indirdiler. Bu arada açıkgöz fındık stokçularının ağır ağır piyasaya fındık sürmeleri fındığın düşmesine neden oldu. 15 lira olan fındık birden bire 2.5 lira nasıl düşebildi? Fındık zaten yok, 10 ton fındık yapan adam 1.5 ton fındık yaptı. Herkes eski fındığa güveniyor ama yetmeyecek. Fabrikalar 50 bin ton fındık işlemek zorunda çünkü taahhütlerini yerine getirmeli. Emanet fındık da hemen hemen devam ediyor. Üretici kediye ciğer teslim ediyor. Tüccar kardeşlerimiz çok güzel iş yapıyor ama akıllarını başlarına almalı. Fındıkla oynayanların kimisi mezarda kimisi de cezaevinde. Lütfen emeğe saygı duyun. Bugün emeğe saygı duymayanlar, haramı helali düşünmeyenlerin sonunu Allah gösteriyor'' dedi.

TEKELCİLERDEN MANAVLARA BASKI
Giresun'da sezonun 11.5 lira bandında açılıp 16 liraya kadar yükseldiğini ifade eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan da ''Fakat 15 günlük süreç içerisinde önce Ordu'da sonra da Giresun'da tekelcilerin bir toplantı yaparak, fındık fiyatının 16 liradan yukarıya çıkarılmaması için manavlara ikazlarda bulunduklarının duyumunu aldık. Gerçekleştiği takdirde oradan alışveriş yapılmayacaktı. Bu da gerçekleşti. Geçen hafta da eski fındıklardan piyasaya yoğun bir fındık inmesi ve bazı üreticilerin de geçen seneki alışkanlıklarından dolayı emanete fındık vermeleri fiyatın bir anda aşağıya düşmesine yardımcı oldu. Giresun'da bugün fiyat biraz daha toparlanmaya başladı ve 14.5 lirayı gördü. Uzun vadeli olarak durumun önüne geçilmesi ve tekelciliğin önlenmesi için lisanslı depoculuk, müdahale alımı yapılmalı. Taban-tavan fiyat belirlenmeli. Biz bir sivil toplum kuruluşu ve üretici temsilcisi olarak siyasete çok girmek istemiyoruz ama bölge milletvekillerinin bu işlerle ilgilenmesi lazım. Herkes görevini yapmak zorunda, yapmayanlardan vatandaş zamanı geldiğinde hesabını sorar. Bize de sorar onlara da sorar. taban-tavan fiyat da belirlenmesi gerekli'' şeklinde konuştu.

Zerrin SOMUNCU