Partisinin bayramlaşma töreninde konuşan Bakan Çavuşoğlu, tüm milletin Kurban Bayramı'nı kutlayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ve bayram tebriğini iletti. Telefonda görüştüğü Başbakan Binali Yıldırım'ında Antalya'ya bayram tebriklerini sunduğunu aktaran Çavuşoğlu, yine bir bayramda birlik ve beraberlik içinde olduklarını söyledi.

Bu bayramda birlik ve beraberlik içinde olmayı iki şeye borçlu olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, '15 Temmuz gecesi, Cumhurbaşkanımızı çağrısıyla meydanlara, havaalanlarına, sokaklara inen ve uçaklara bombalara, helikopterlerde, açılan tüm saldırılara rağmen onlara karşı dimdik duran yüce milletimizin büyük Türk milletinin sayesindedir. Önce Rabbimiz, sonra milletimiz. Bu bayramı huzur içinde geçiriyorsak vatanını, milletini korumak için canlarını veren şehitlerimiz, gazilerimiz ve vatan topraklarında dağda taşta vatanını milletini korumak için mücadele eden askerimiz ve polisimiz sayesindedir. Tüm şehitlerimizi demokrasi şehitlerimizi rahmetle şükranlarımızı sunuyoruz. Gazilerimize saygılarımızı sunuyoruz' diye konuştu.

"Ateşkesi bozdu, şaşırmadık"

Türkiye'de olduğu kadar Müslümanların özellikle bize yakın coğrafyalarda Suriye, Irak'ta Kurban Bayramı'nı huzur ve barış içinde geçirmeleri için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde çok çaba sarf ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, 'Suriye'de ateşkesin sağlanmasından mutluluk duyuyoruz. Ama dün gece bile rejim ateşkesi sadece Halep'te değil değişik şehirlerde bozmaya başladı. Suriye'de bugün gelinen noktanın en büyük sorumlusu da 600 bine yakın insanını hiç acımadan öldüren, kimyasal silahlarla kadınları çocukları yakan zalim Esad rejimidir. Ateşkesi de ilk o bozdu buna da hiç şaşırmadık. Biz ateşkesin kalıcı olmasını istiyoruz. Suriye'de siyasi çözüme vesile olmasını istiyoruz. Her türlü desteğimizi yapıyoruz, yakından takip ediyoruz. ABD Dış işleri Bakanı John Kerry ile görüşüp kendisi ile son durumu değerlendireceğiz. Yakından takip ediyoruz' diye konuştu.

"Mazlumların yanındayız"

Irak, Yemen ve Libya'ya da barışın gelmesini dileyen Çavuşoğlu, 'Biz Türkiye olarak dünyanın her yerinde mazlumların yanında olmaya devam edeceğiz. İşte Cerablus'ta bu Kurban Bayramı'nda ne kadar mutlu olduğunu görüyoruz. İnşallah Suriye'nin tamamında insanlar kendi evlerine dönebilir, bayramlarını gerçek bayram tadında yaşayabilir' ifadelerine yer verdi.

"PKK'nın hedefi muhafazakar Kürtler"

Türkiye'de bayramın huzurlu geçmesi için her türlü mücadeleyi sürdürdüklerinin altını çizen Çavuşoğlu, 'Bayram günü bile hain PKK Van'da maalesef intihar bombasıyla tozu dumana kattı birçok yaralımız var. PKK'nın gerçek hedefi esasen kendisi gibi olmayan yani Marksist, Leninist-Ateist olmayan inançlı muhafazakar Kürt kardeşlerimizdir. PKK'nın en büyük düşmanı onlardır. Çünkü onlar PKK'ya sırtını dönmüştür, çünkü onlar devletine milletine, demokrasiye bağlılığını göstermiştir. 15 Temmuz'dan sonra da sabahlara kadar demokrasi nöbeti tutmuştur. Bunlar, bunu görünce hepten çıldırdırlar' dedi.

"İnlerinden temizleyeceğiz"

Çavuşoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

'PKK'nın saldırganlığının ikinci nedeni ise şudur. Daha önceki buluşmalarımızda bu hainlerin hepsi ile mücadele edeceğimizi söylemiştik. Şimdi onların içine, FETÖ bunlarla çalışıyor diye. Ama terör saldırılarına FETÖ'de dahil oldu. PKK, DHKPC, PYD, YPG, DAEŞ'i, FETÖ'sü hepsi ile mücadele edeceğiz dedik. Türkiye topraklarından PKK'yı temizleyeceğiz dedik, Şehirlerimizden temizledik, kökünü kazıyoruz. Şimdi sıra geldi dağlardaki inlerine. İnlerine giriyoruz, o hainleri inlerinden temizliyoruz. İkiz kardeşi ruh ikizi, aynı kandan beslenen FETÖ ile de mücadele edeceğiz. Sınırından ötesinde DAEŞ'i de temizlemeye devam edeceğiz. PKK'nın da kökünü kazımaya devam edeceğiz. Bu büyük milletin, hepsine yetecek gücümüz var. Çünkü bizim arkamızda milletimiz var. Bu mücadelede de başarılı olacağız. Darbecileri elinizin tersiyle püskürttüysek diğer mücadelelerimizde de başarılı olacağız' ifadelerine yer verdi.

"Büyükelçiler görevini adam gibi yapacak"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD büyükelçisinin 28 belediyeye kayyum atanmasıyla ilgili açıklamasına ilişkin, "Hiçbiriniz Türkiye'nin patronu değilsiniz. Türkiye ile ilişkilerinizi adam gibi yürütmek istiyorsanız, Türkiye'yi eşit bir ortak olarak görmek zorundasınız. Ayrıca, sizin büyükelçileriniz Türkiye'de bir vali değil, büyükelçiliğini adam gibi yapacak" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada 28 belediyeye kayyum atanmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD büyükelçisine tepki gösterdi. Çavuşoğlu, 'Başka rahatsızlıklarımız da var. Ama biz söylediğimiz zaman iç işlerine karışmak oluyor. Kendileri her türlü söylemi söyleme yetkisini kendilerinde buluyorlar. Kusura bakmayın sizin hiçbiriniz Türkiye'nin patronu değilsiniz. Siz birinci sınıf Türkiye ikinci sınıf değil. Türkiye ile ilişkilerinizi adam gibi yürütmek istiyorsanız, Türkiye'yi eşit bir ortak olarak görmek zorundasınız. O Türkiye geçti. Ayrıca sizin büyükelçileriniz Türkiye'de bir vali değil, Türkiye'nin valisi değil. Büyükelçiliğini adam gibi yapacak. Görevi çerçevesinde viyana sözleşmesi çerçevesinde yapacak. Türkiye'nin valisi gibi davrananların hiçbirisine müsaade etmeyiz. Bunlara da izin vermeyiz. Herkes haddini, hududunu ve görevini çerçevesini çok iyi bilecek' dedi