Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, 1 Kasım seçimleri öncesinde yapılmayacak sözü verilmesine rağmen Yeni Çeltek havzasına termik santral kurulması için çalışmalara hız verildiğini, Amasya Valiliği'nden ÇED raporu verildiğini ileri sürdü.

TERME'DE YENİDEN GÜNDEME GELECEK

Zeybek, termik santral kurulmasına karşı olduklarını, temiz enerjiyi desteklediklerini söyledi. Zeybek, "Birileri bölgemizi, ilçemizi kirletecekse, bu kirli anlayışla birileri dünyanın geri kalmış teknolojisiyle elektrik üretimi ortaya konulacaksa biz ona karşıyız. Bu özellikle Terme'de yapılmak isteniyor. Çünkü Uzak Doğu'dan getirilecek taş kömürlerinin kirli durumunun Terme'de ortaya koyulmak istendiğini düşünüyoruz. Bunun bir şekilde durdurulduğu söyleniyor. Ben inanmıyorum buna. Terme Belediyesi yöneticileri halkımızı buna inandırmaya çalışıyor ama ileride yeniden gündeme getirileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

SEÇİMDEN ÖNCE SÖZ VERİLMİŞTİ

Zeybek, Yeni Çeltik Havzası'nda da termik santral yapım projesi olduğunu, 7 Haziran seçimleri sonrasında ÇED raporu için Çevre Bakanlığı ile Ankara'da bir toplantı yapıldığını ve kendisinin de o toplantıya katıldığını belirterek şunları söyledi: "Orada bu raporun verilmeyeceğini, burada böyle bir yatırımın olmayacağı sözü verilmişti ve ertelenmişti. Ne yazıktır ki 1 Kasım seçimlerinden sonra Amasya Valiliği tarafından Yeni Çeltek Havzası'nda termik santralin kurulması için kül depolama yerinin hazırlanması ve uygunluğu yönünde Aralık 2015'te izin verilmiş. Malesef seçim için halkı aldatıyorlar. Seçim döneminde iptal 'ettik, olmayacak' dedikleri santrale kurulum izni vererek, halkın temiz havasını kirletecekler."

EN ÇOK HAVZA ETKİLENECEK

Yeni Çeltek Havzası'na kurulacak termik santralden en fazla etkilenecek ilçenin Havza olduğunu ileri süren Milletvekili Zeybek, " Çünkü Havza'nın Yeni Çeltek'te kurulacak termik santrale uzaklığı sadece 8 kilometre. Zaten Havza şuanda bronşit, grip hastalıklarının en çok yaşandığı yer haline gelmişken bunun üzerine termik santralin kurulması tuzu biberi olacaktır. Şunu çok iyi bilsinler, biz sadece Cumhuriyet Halk Partisi olarak değil, bölgede yaşayan tüm vatandaşlar olarak, geleceğini düşünen insanlarla o bölgede böyle bir projenin yapılmasına karşıyız. Ya bizim cenazemizi oraya gömerler ya da bu termik santralden vazgeçerler. Milletvekilliği sürecim boyunca bu işin peşini bırakmayacağım. Gerekirse nöbet tutacağım. Termik santralin yapılmaması için elimden geleni yapacağım" şeklinde konuştu.

Nur OK