Samsun'da ikinci el eşyaların alım satımının yapıldığı Talimhane Caddesi'nde hareketlilik hiç bitmiyor. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar, yenisini alamayınca daha uygun fiyatlı ikinci el ürünlerin satıldığı dükkanları tercih ediyor. İkinci el eşya alımı ve satımı yapan esnaf, Talimhane Caddesi'nde hareketliliğin hiç bitmediğini, ekonomik dar boğaz nedeniyle her kesimden insana eşya sattıklarını ifade etti.

HER BÜTÇEYE UYGUN EŞYA VAR

Öğrencilerin çoğunun yurtlarda kaldığını ifade eden ikinci el alım satım işiyle uğraşan esnaf Mustafa Can, bu nedenle ikinci el ürünlerin artık öğrencilerden pek rağbet görmediğini belirtti. İkinci el eşya alacak öğrencilere yardımcı olduklarını söyleyen Can, sadece öğrencilere taksit yaptıklarını aktardı. Can, 'Iraklılarla da güzel işler yapıyoruz. Sadece öğrenciler de değil birçok kesime eşya satıyoruz. Ekonomik sıkıntılardan dolayı evlenen çiftler alıyor, tayini çıkanlar yeni eşyalarını satıyor, boşananlar gelip eşyasını satıyor. Sürekli bir hareketlilik var. Piyasada bir durgunluk var ama ikinci elde bu durgunluk pek yok. Her bütçeye uygun eşya olduğu için vatandaşlar buraları tercih ediyor' şeklinde konuştu.

ŞEHİR DIŞINA BİLE SATIŞ YAPILIYOR

Hem ikinci el ürün aldıklarını hem de sattıklarını kaydeden Can, şehir dışından da taleplerin olduğunu belirtti. Mustafa Can, 'Artık sadece öğrencilere bağlı bir değiliz. Biz toptan da eşya sattığımız için Samsun'da bu iş borsa oldu. Vatandaş ikinci el için geliyor daha uygun fiyatlara birinci el ürünlerle karşılaşıyor. O zaman da talep oluyor' ifadelerini kullandı.

İKİNCİ EL ARTIK MARKA OLDU

Esnaf Murat Top ise, geçen senelere göre bu yıl işlerin çok daha iyi olduğunu, okulların açılmasıyla hareketliliğin artığını ifade etti. Top, 'Ekonomik dar boğaz bizim işlerimizi olumlu yönde etkiledi. İnsanların alım gücü düştü, şu an da yeni evlenenler bile ikinci el ürünlere yöneliyor. Birçok kesim ikinci el ürün talep ediyor. Boşananlar, tayini çıkanlar eşyalarını satıyor bu şekilde hareketlilik hiç bitmiyor. İkinci el eşya artık bir marka oldu. Bunun dışında sosyal medyada ikinci el ürün satışları oluyor. Biz bunlardan çok şikayetçiyiz. Bizim işlerimizi etkiliyor bu durum, sonuçta biz vergimizi veriyoruz' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL