Medical Park Samsun Tıp Merkezi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Medikal Akupunktur Uzmanı Dr. Ayşegül Elbir Şahin, akupuntur hakkında bilgi verdi.

Akupunkturun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalıklara karşı vücut direncini artırdığını söyleyen Şahin, "Akupunktur; lökosit sayısını (bakterilerle savaşan beyaz kan hücrelerini), plazmanın bakterisidal gücünü (bakterileri yok etme gücünü), antikor üretimini, fagositik indeksi (fagositik hücreler tarafından alınan bakterilerin ya da partiküllerin ortalama sayısını) artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir' diye konuştu.

Uzm. Dr. Ayşegül Elbir Şahin, açıklamalarını şöyle sürdürüdü: 'Akupunkturun T lenfositlerden interferon salınımını artırıcı etkisinin olduğu yine yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Lökosit sayısı akupunktur uygulamasından 3 saat sonra artar bu artış 24 saat devam eder. Karaciğere ait retiküler endotelyal sistem hücrelerinde fagositik aktivite artar.

Diğer yandan psikolojik etkenlerin immün sisteme etkisi göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. Yoksunluk lenfosit uyarılmasını azaltır, morbidite ve mortaliteyi artırır. Depresyon antinükleer antikorları etkiler ve otoimmün işlevleri başlatır. Stres, kortikosteroid ve kortizon salınımı ile lökopeniyi (lökosit sayısının azalması) artırır."