Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti'nin, Türk fındığını ithal edilen en tehlikeli ürünler listesine koyması üzerine, Türk fındığının gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini belirterek, "Bunlar büyük ölçüde politik değerlendirmelerdir, piyasayı etkileme değerlendirmeleridir. Bunlara kulak asılmaması gerekir. Herkes pazar elde edebilmek için bu şekilde kampanyalar yürütüyor. Bunların aslı astarı yok" dedi.

ASLI ASTARI YOK

Bakan Çelik, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Oteli'nde düzenlenen, "Dünya Gıda Günü" etkinliğinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çelik, Coldiretti'nin, Türk fındığını ithal edilen en tehlikeli ürünler listesine koymasına ilişkin soru üzerine, "(Fındık) Gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Bunlar büyük ölçüde politik değerlendirmelerdir, piyasayı etkileme değerlendirmeleridir. Bunlara kulak asılmaması gerekir. Herkes pazar elde edebilmek için bu şekilde kampanyalar yürütüyor. Bunların aslı astarı yok" diye konuştu.

DESTEK SÜRÜYOR

Fındıkta üretici satış fiyatının 11 lira seviyesinde olduğuna dikkati çeken Çelik, üreticiye desteklerini sürdürdüklerini ve fiyatların yükseleceğini söyledi. Çelik, ayrıca sektör temsilcileriyle görüştüklerini, bakanlık bünyesinde fındıkla ilgili özel birim oluşturduklarını kaydetti.

BELDEN AŞAĞI VURUYORLAR

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Coldiretti'nin fındığın kanserojen olduğu iddiasının bir saldırı olduğunu ifade ederek "Bu adeta ticari mücadele ve rekabet içinde belden aşağıya vurmak'' dedi

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu (Coldiretti), Türk fındığının 'En tehlikeli 10 gıda' listesinde kanserojen maddeler olan aflatoksin sınır limitini aşması gerekçesiyle 1. sırada açıklanmasına tepki gösterdi. Demircan, ''En hafif ifadeyle bu bir lekeleme ve saldırı. Bizim fındığımız laboratuvar testlerinden geçerek gidiyor'' ifadelerini kullandı.

LEKELEME VE SALDIRI

Türk fındığının doğal ortamda yetiştirilen ve sağlık açısından da pek çok faydası olan bir ürün olduğunu söyleyen Demircan, ''Bu kasıtlı bir açıklama. Haksız rekabet oluşturma programı olduğunu düşünüyorum. Bakanlığımız bu duruma gereken cevabı verecektir. Bu adeta ticari mücadele ve rekabet içinde belden aşağıya vurmak. En hafif ifadeyle bu bir lekeleme ve saldırı. Bu araştırma yetkili ağızdan mı söylendi yoksa yetkili ağızdan olmayan bir ifade mi değerlendirmek gerekiyor. Dünya pazarlarında bizim fındığımız labaratuvar testinden geçerek gidiyor. Bunları düşünmeden yaptılarsa kendilerini bilmez bir söz. Fındık üreticimiz rahat olsun. Biz dünyaya ilk defa bu yıl fındık vermedik. Onlarca yıldır dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyoruz. İtalya'da bu pazarda yer almaya çalışan ülkelerden birisi. Oralardan birileri herhalde saldırıda bulunmuş, gereken cevap elbette verilecek'' diye konuştu.

İtalya tazminat ödemeli

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, İtalya'nın tartışma yaratan fındık açıklamasınından sonra fındık fiyatlarının düşebileceğini söyledi. Zeybek, ''Eğer spekülasyonsa, bunun sorumluları yargılanmalı ve büyük tazminatlar ödemeli" dedi

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu'nun yaptığı fındık açıklamasının uluslararası ticaret hukukunda değerlendirilmesi gerektiğini söylerek, ''Böyle bir lobiye hükümetin önlem alması gerek. Samsun ve Karadeniz bu konuda çok mağdur olacak'' ifadelerini kullandı.

KONTROLLER YAPILMALI

Türkiye'de tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi fındıkta da ilk aşamadan son aşamaya kadar yapılan ilaçlamalarda tarım bakanlığının çiftçileri bilinçlendirmesinin eksik oldugunu ifade eden Zeybek, ''Ne yazık ki çiftçiye destek değil köstek olunuyor. Ziraat odalarında ve kooperatiflerde yeterli sayıda ziraat mühendisi yok. Bu konuyu değerlendirirken yalnızca bizi uluslararası arenada zor duruma düşürmek için yapıldı denilmemeli, gerekli kontrolleri en üst seviyede yapmak zorundayız. Gönderdiğimiz ürünlerden aflatoksin çıktıysa burada bir başkasını suçlama gibi hakkımız yok'' diye konuştu.

FINDIK FİYATINI KÖTÜ ETKİLER

İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu'nın spekülasyon yaptığı kanıtlandığında uluslararası ticaret hukukunda değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Zeybek, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''Eğer spekülasyonsa yargılanmaları gerekir. İtalya'ya büyük tazminatlar ödetmek zorundayız. Böyle bir lobiye hükümetin önlem alması gerek. Samsun ve Karadeniz bu konuda çok mağdur olacak. İtalya rekoltemizin az olduğunu biliyor, piyasanın yükseltilmemesi için bu tür oyunlara gidiyor. Buna izin vermememiz gerekiyor. Bunu baştan yapmamız lazımdı. Bu sene fındık fiyatlarının 20-25 liranın altında dolaşmaması gerekti. Hükümet fındık alımı yapmalı, üretici kendi kendisine sahip çıkamaz.''

Fındıkta İtalyan oyunu

Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, İtalyan Tarımcılar Derneği'nin listesinin uluslararası bir oyun olduğunu; fındıkta Türkiye'nin birinci, İtalya'nın ikinci olduğunu belirterek, "Amaçları, Türkiye'yi zor duruma sokmak" dedi

İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti tarafından hazırlanan 'En tehlikeli gıda maddeleri' listesinde Türk fındığının kanserojen aflatoksin maddesi içerdiği gerekçesiyle ilk sırada yer almasına Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır sert tepki gösterdi. Başkan Çakır, 'Bu uluslararası bir oyundur. Dünya'da hem üretim hem de ekim alanı bakımından Türkiye birinci sırada, İtalya ise ikinci sıradadır. Amaçları açık bir şekilde bizi Dünya piyasasında zor duruma sokmaktır' diye konuştu.

HEDEF ALINDIK

Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, olayın tamamen uluslararası bir ticaret oyunu olduğunu, bu konuda asla sessiz kalınmaması gerektiğini söyledi. Çakır, "Bugün Dünya'da yaklaşık 1 milyon ton civarında fındık üretimi yapılmaktadır. 646 bin ton ile en fazla üretim yapan ülke Türkiye'dir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya, Amerika, Azerbaycan, Gürcistan ve İspanya gibi ülkeler takip etmektedir. Bu rakamlarda neden hedef alındığımızın açık göstergesidir. Aflatoksin analizi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetiminde ve uluslararası normlara uygun olarak yapılmaktadır. İtalya'nın fındık sezonunun hareketli bir döneminde böyle bir çıkış yapması manidar" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU