Samsun İlkadım-Gazi Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Zabit Pilan, kooperatiften kredi çekmek isteyen esnafın en çok kefil engeliyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Yasa gereği kefilsiz kredi verilemediğini belirten Pilan, ''Eskiden imece olarak birbirimize 3 günlüğüne, 3 aylığına borç para verirdi. Şimdi kimse kimseye güvenmiyor'' ifadelerini kullandı.

KEFİLİN DE SİCİLİ BOZUK
İnsanların kredi için birbirine kefil olmaktan kaçındıklarını kaydeden Pilan, ''Tabii şimdi kooperatiflerden kredi alınırken yasal olarak kefil bulunması gerekiyor. Kefillikteyse birçok insan ya kefil olmak istemiyor ya da sicili bozuk oluyor. Bu arada esnaf ve sanatkar kredi alırken en çok kefil yönünden sıkıntı çok çekiyor. Aflara zaman zaman karşı olmama rağmen, sicil affının bir an önce gelmesi gerekiyor. Birçok esnafın kredi kartı yüzünden sicili bozuk ve kredi alamıyor. Onların affedilmesinin faydası olacağına inanıyorum. Eskiden imece olarak birbirimize 3 günlüğüne, 3 aylığına borç para verirdi. Artık güven sorunu var'' diye konuştu.

SAMSUN ESNAFI İCRALIK
Kefil durumu yüzünden aileler arasında da büyük sıkıntılar yaşandığını da söyleyen Pilan, ''Maalesef bu içimi çok acıtıyor. Nahoş olaylar yaşayabiliyoruz. Adam kredi çekmiş eşinin haberi yok, paranın nereye gittiğini soruyor haliyle. Bazı esnaflar çektiği kredileri dükkanını geliştirmek için değil de araçlarını değiştirip lüks eşyalara yöneliyorlar. Krediyi yerinde kullanamayanların ödemekte de güçlük çektiğini görüyoruz. Eskiden Samsun'da 3 tane icra kurumu vardı. Şimdi 10'un üzerinde. Bu da Samsun esnafının çok icralık olduğunu da gösteriyor'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU