Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin sıvasız ve boyasız evlerle ilgili yaptırım kararının geç kalındığını söyleyerek, ''Kentte yasalara aykırı tüm unsurlarla mücadele etmenin alanını açmalı. Sadece cehpesi kötü binalarla uğraşıyorum gibi parçaçıl yaklaşım sağlıklı sonuçlar doğurmaz'' dedi.


Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin, yapı ruhsatsız sıvasız ve boyasız evlerin suyunun kesilmesi ve artık sıvasını boyasını tamamlamayan evlere de yeni ruhsat verilmemesi kararının geç verilmiş bir karar olduğunu söyledi. Memişoğlu, ''Büyükşehir'in iskan almamış ama kullanılan riskli yapıları da incelemeli. Dış cehpe sıvandı boyandı diyelim, yarın bir gün çökerse hesabı kim verecek?'' ifadelerin kullandı.

NOKTASAL ÇÖZÜM FAYDALI DEĞİL
Yerel yönetimlerin kent estetiğiyle ilgili mevcut yetkilerini kullanmaları gerektiğini kaydeden Memişoğlu, ''Binaların çevrelerini görüntü olarak rahatsız etmemek için düzenlenmesi de Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin görevi. Şu anda yaptığı doğru ve geç bile kalındı. Mali gücü olmayan insanlar için de sosyal destekte bulunulmalı. Hemen gidip suyu kesmek değil de önce ikazlar yapılmalı. Bunun yanı sıra Samsun'da birçok ruhsatsız yapı da var. Kentte yasalara aykırı tüm unsurlarla mücadele etmenin alanını açmalı. Sadece cehpesi kötü binalarla uğraşıyorum gibi parçaçıl yaklaşım sağlıklı sonuçlar doğurmaz. Noktasal çözümlerle kenti bir yere taşıyamayız'' dedi.

TEHLİKELİ YAPILAR VAR
Sıvasız ve boyasız binaların birçoğunda da yapı kullanma izni olmadığını söyleyen Memişoğlu açıklamaları şu şekilde sürdürdü: ''Büyükşehir'in bu riskli yapıları da incelemeli. Dış cehpe sıvandı boyandı diyelim, yarın bir gün çökerse bu bina kim verecek hesabı? Merkezin ortasında kenti yönetenlere yakın oldukları için kaçak bina katı çıkan insanlar var. Oralar da tehlikeli yapılar. Kimsenin bunu kente yapmaya hakkı yok'' şeklinde konuştu.

Zerrin SOMUNCU