Medicana Samsun Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Uzm. Dr. Melek Küçük, sivilcelerin ciltteki yağ bezlerinin fazla yağ salınımından kaynaklandığını belirterek, 'Bu yağ salınımını artırıcı bazı nedenler başta stres ve çevresel etkenler, yanlış kozmetik kullanımı, beslenme ve diyet alışkanlıkları, hormonsal dengesizlikle seyreden hastalıklar sivilceyi şiddetlendirmektedir' dedi

Medicana Samsun Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Uzm. Dr. Melek Küçük, ergenlik döneminde cilt sağlığı konusunda bilgi verdi. Ergenlik döneminde yaşanan hormonsal değişimle birlikte ciltte de bir takım değişiklikler başladığını belirten Uzm. Dr. Küçük, 'Bunlar içerisinde en sık gözlemlediğimiz problem aknedir (sivilce). Sivilce temel olarak ciltteki yağ bezlerinin fazla yağ salınımından kaynaklanmaktadır. Fakat bu yağ salınımını artırıcı bazı nedenler başta stres, çevresel etkenler (ısı, nem, güneş), yanlış kozmetik kullanımı, beslenme ve diyet alışkanlıkları, bazı ilaçlar (kortizon,vitamin b12, lityum v.s…),hormonsal dengesizlik le seyreden hastalıklar (örneğin; polikistik over gibi….) sivilceyi şiddetlendirmektedir' dedi.

SORUNLARA YOL AÇABİLİR

Uzm. Dr. Melek Küçük, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: 'Sivilce önce siyah nokta dediğimiz tıkaç şeklinde başlayıp ileri aşamalarda iltihaplanarak irinli derin sert kitlelere dönüşebilmektedir. Tedavisiz bırakılan sivilceler ileride deriden çökük izlere neden olup rahatsızlık verici bir görüntü oluşturabilmektedir. Özellikle ergenlik döneminin ruhsal açıdan sıkıntılı bir dönem olması sebebiyle de bu durum kişinin okul ve özel ilişkilerinde sorunlara yol açabilmektedir.

CİLT TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Bu dönemde dikkat edilecek en önemli durum öncelikle cildin temizliğidir. Cildi tahriş etmeden fazla kurutmadan ve sabun bazlı olmayan uygun bir temizleyiciyle günde iki kez yıkamamız gerekir. Cilt üzerine çok fazla kapatıcı özellikli föndoten pudra gibi kozmetikleri kullanmamalıyız. Friksiyon dediğimiz sürtme işleminin yağ bezlerinin fonksiyonlarını bozup sivilceyi arttırdığı gösterildiğinden dolayı kese lif gibi işlemlerden ve tanecikli peelinglerden uzak durmamız gerekir. Doktor kontrolünde yapılan kimyasal peelingler bu dönemde ciltte yağlanmayı dengelediği ve sivilce çıkışını azalttığından dolayı tercih edilmektedir.Nemlendirici kremlerimiz su bazlı olmalıdır.

SEBZE VE MEYVE TÜKETİN

Beslenmede özellikle yağlı ve glisemik indeksi yüksek yiyecekler den (karbonhidrattan zengin beslenme), süt ve süt ürünlerini fazla tüketmekten (özellikle diyet light sütler) kaçınmaları gerekir. Daha çok sebze meyve ağırlıklı beslenmeli et ve balık tüketmeliyiz.

ÇATLAKLAR İÇİN ÖZEL KREMLER

Ergenlikte diğer bir sorun da hızlı boy uzaması veya kilo alma sonrası cildin buna adapte olamamasına bağlı oluşan çatlaklardır. Önce kırmızı mor renkli olup zaman geçtikçe beyazlaşır. Kalça, sırt, kol ve bacak içleri en sık görülen bölgelerdir. Oluşmasını engellemek için kilo kontrolü sağlanmalı ve önleyici bazı özel kremler kullanmak gerekir.

SELÜLİTE KARŞI ÖNLEM ALIN

Selülit de bu dönemde yaşanmaya başlayan bir sorundur. Daha çok kadınlarda görülen ciltteki portakal kabuğu görüntüsü dediğimiz dalgalı bir görünümdür. Tedavisi ileri aşamalarda zor olan bu durumu oluşmasını engellemek veya artmaması için bol bol su içmeli, kilo almamalı, yürüyüş gibi egzersiz yapmalı, dar sıkı kıyafetlerden uzak durmalı ve karbonhidrattan kısıtlı beslenmeli aşırı kahve tüketmemeliyiz.