Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ziyaretçi merkezinde düzenlenen törene, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, öğretim görevlileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Program 'Tabiatta ders var' projesinin tanıtım videosu ile başladı.

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen yaptığı açılış konuşmasında, "Ders denilince, okul denilince, eğitim denilince genellikle beton binalar ve dört duvarla çevrili sınıflar akla gelir. Eğitim sadece mevcut eğitim-öğretim araçlarıyla ve mekanlarıyla sınıflandırılamaz. Eğitim anlayışımızda alışkın olduğumuz metotların dışına çıkmamız ve günümüz çocuklarının ruh dünyalarına uygun eğitim yöntemleri geliştirmemiz gerekmektedir. Çünkü verimli öğrenmede karmaşık ve etkileşimin yoğun olduğu ve çocuğun tüm duyularını bir arada kullandığı öğrenme ve öğretme yöntemleriyle daha kalıcı öğrenmeler edindiği görülmektedir. Buda doğada yapılacak duvarsız ve ders dışı eğitim ile mümkün olabilmektedir. Projemiz çerçevesinde hedef kitle olarak düşünülen ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinden öğrencilere ilimizde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti tabiat parkını ve ekolojik - biyolojik öneme sahip alanları, müzeleri, yaban hayvanlarıyla buluşabilecekleri alanları ve bu alanlar bazında biyolojik ve ekolojik obje, kavram, doğal olay ve oluşumların tanıtılması, öğretilmesi amaçlanmıştır. Bu yıl ise, 42 okulumuzda eğitim gören bin 176 öğrencimize, 28 sınıf öğretmeni, 28 fen ve teknoloji öğretmeni, 28 biyoloji öğretmeni olmak üzere 84 öğretmen ve OMÜ'de öğrenim gören 84 öğretmen adayı ile Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde sınıf dışı (duvarsız) eğitim gerçekleştirilmesi planlanmıştır' dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu kadar güzel bir habitatın, bu kadar büyük bir potansiyelin, büyük bir zenginliğin aslında şehrimizin turizm potansiyelini teşvik etmesinin ötesinde çocuklarımızın eğitiminde de kullanılması lazım.Çocuklarımız doğal hayattan habitattan uzak betonlaşmış şehirlerde , tenekelenmiş bir dünyada, sabahleyin servis araçlarıyla evlerinden alınıyorlar, neredeyse hayatın doğal olan, ilk çıkışı noktası olan bu habitatın temel figürlerinden, temel kriterlerinden hiç birinden haberlerinden haberleri olmadan çocuklarımız yaşlanıyor. Bizim yaşımızın seviyesine geliyor ve doğal hayatla ilgili çok az bilgiyi ,ulaşabildiği bilgiyi kitaplardan öğreniyor. Doğal hayatının kendi içinde, yerinde öğrenme şansı bulamıyor diyen bir bakış açışıyla sayın valim talimat verdi biz tabiatta ders var programlarını burada yapmalıyız çocuklarımız dokunmalı, çocuklarımız hissetmeli, görmeli ve bu etkileşimle birlikte doğal hayatın farkındalığını yaratmalıyız diyen bir çıkış koydular' diye konuştu.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, 'Kuş cenneti sadece Samsun'un ve Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı güzelliklerinden biri ama Samsun'da bir çok arkadaşla bir araya geldiğimizde Kuş Cenneti konusunu gündeme getirdiğimizde görmediklerini burayı hiç ziyaret etmediklerini söylediklerinde şaşırdım. Dedik ki hem çocukları biz buraya getirelim çocuklar biraz sınıfın dışında eğitim alsınlar. Çocukların burada koşturmalarını ve mutluluğunu gördüğümde gözlerim yaşardı. Bu şekilde eğitim olmalı yoksa kafasına cetvel vur, pergel vur , baskı kur , sınıfa girdiğinde hoca yine ne soru soracak diye ahlayıp puflayan bir öğrenci gurubundan, sisteminden çocuklarımızı kurtaralım ve kurtardık gibi geliyor ne kadar bilmiyoruz gücümüz yettiği kadar ' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer tarafından protokol imzalandı.