Samsun Sabit Seyyar Pazarcılar ve Manavlar Esnaf Odası Başkanı Muhammet Yazıcı, Samsun'da kayıt dışı pazarcı sayısının fazlalığına dikkat çekti.

2012 yılında Türkiye genelinde uygulanan Pazar Yönetmeliği'nin Samsun'da uygulanmadığını savunan Başkan Yazıcı, bu konuda gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

SAMSUN'DA UYGULANMADI
Samsun'da kayıt dışı pazarcılık sorununun halen devam ettiğini ifade eden Başkan Yazıcı, bu konuda çalışma yaptıklarını, rapor hazırladıklarını ve bu raporu da federasyonlarına sunduklarını söyledi. Yazıcı, '2012 yılında Türkiye'de Pazar Yönetmeliği çıktı ancak 2012 yılında çıkan bu yönetmelik, Samsun'da şu ana kadar uygulanmadı. Türkiye'nin yüzde 90 ilinde uygulandı, Samsun'da nedense uygulanmadı. Bu konuda belediyelerin çalışma yapması lazım' şeklinde konuştu.

PAZARDA DA DENETLEME YOK
Türkiye'de yasaların çıktığını ancak buna kimsenin uymadığını iddia eden Yazıcı, 'Kanunlar kişiye özel olmaz. Samsun'da ilçeleri saymıyorum, 3 bine yakın kayıt dışı esnaf var. Biz bu konuda sürekli mücadele veriyoruz ama herhangi bir yaptırımımız yok. Örneğin; Ordu'da Hal Kayıt Sistemi'ne kayıtlı değilseniz malınız hale çekiliyor ve ihaleyle satılıyor. Normalde vergi mükellefi olmayana mal veremezsiniz ancak bugün Samsun Sebze Hali'ne gidin herkese mal veriliyor. Onlar da gelip pazarda satıyor, pazarda da bir denetleme yok' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL