Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, 'Siz ülkenizde PKK terör örgütüne sırtını dayadığını söyleyen bir partiyi legal olarak görür müsünüz? Vatandaşlar, sorunların Meclis'te çözülmesi gerektiğini düşündüğü için oylarını HDP'ye verdi ama onlar sırtını PKK'ya dayadıklarını söylediler' dedi.
Sözen, Belçika büyükelçisi ile yaptığı görüşenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Geçen hafta teröre destek veren 5 Avrupa Birliği ülkesinin büyükelçilikleri önünde protesto yaptıklarını hatırlatan Sözen, 'Geçen hafta içinde Belçika'nın da bulunduğu Avrupa Birliği ülkelerinin PKK'ya destek veren açıklamaları ve Meclis'te HDP'nin kürsülerine oturmalarından dolayı biz, 5 farklı ülkeyi protesto etmiştik. Onlardan birisi de Belçika Büyükelçiliği idi. O olaydan sonra, protesto gösterilerindeki basın açıklamalarındaki sözlerimizi ve sorularımızı onların yüzüne ifade etmek için randevu talebinde bulundum. Bu randevumuza ilk olarak Belçika Büyükelçisi döndüler. Bugün yaklaşık 1 saat süren bir görüşmemiz oldu' ifadelerini kullandı.
Görüşme hakkında konuşan Sözen, kendisinin de bir şehit çocuğu olduğunu belirttiğini ve Belçika'nın neden PKK'ya destek verildiği, gösterilerine izin verildiğini sorduğunu ifade etti. Yaptıkları protestonun ileriki günlerde daha üst seviyelere ulaşmaması için samimi olmalarını ve terörden desteklerini çekmeleri gerektiğini söylediğini dile getirdi. Belçika Büyükelçisi Trenteseau'nun buna karşılık, 'Öncelikle bir şehit çocuğu olarak acınızı paylaşıyorum. Hassasiyetlerinizi de anlıyorum. Biz HDP Meclis sıralarına gidip otururken kendi kendimize gitmedik. Bir davete icabet olarak gittik. Bu daveti AK Parti'de, CHP'de diğer partiler de bize yapsa onlara da giderdik' cevabını verdiğini belirtti.
Büyükelçinin, HDP'nin legal bir parti olduğunu ve şu anda HDP'li milletvekillerinin hukuk sürecinin devam ettiğini, mahkumiyet almadıklarını belirtmesi üzerine Sözen, 'Siz ülkenizde PKK terör örgütüne sırtını dayadığını söyleyen bir partiyi legal olarak görür müsünüz? Vatandaşlar, sorunların Meclis'te çözülmesi gerektiğini düşündüğü için oylarını HDP'ye verdi ama onlar sırtını PKK'ya dayadıklarını söylediler. Biz HDP'yi legal bir parti olarak görmediğimizi söyledik' açıklamasında bulundu.