Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar hakkında değerlendirme yapan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Samsun Şube Başkanı Zafer Güler, petrol fiyatlarında yaşanan fiyat dalgalanmalarının dolar fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığını belirtti.

YÜZDE 10'LUK BİR ARTIŞ VAR
Petrol fiyatlarında yaşanan artışların tamamen dışarıya bağlı olduğunu söyleyen Başkan Güler, devletin de 165 TL'lik vergisinden dolayı fiyatların bugün 4.25 seviyesinde olduğunu ifade etti. Güler, 'Bunlar fiyatlara tesir ediyor, geçen yıla göre akaryakıt fiyatlarında yüzde 10'luk bir artış var. Bugün ülkenin de haline baktığımızda Güneydoğu'da devam eden olaylar da fiyatları yükseltmiş durumda. Bugün normalde bir litre motorinin rafineri çıkış fiyatları, 130 kuruş civarındadır. Dağıtıcı ve bayi kar üzerinden de 165'lik vergi olduğu için motorin fiyatları şu an bu şekilde' şeklinde konuştu.

DEVLET ÖTV'SİNDEN FERAGAT EDERSE…
Doların ateşi yüksek olduğu sürece benzin fiyatlarının da yükseleceğine dikkat çeken Güler, 'Çünkü biz dolarla alıyoruz, ithalat ve ihracatlar dolara bağlı olduğu için fiyatları tetikliyor. Geçen yıl dolar fiyatları düşük olduğu için benzin fiyatları da aşağılardaydı. Petrol fiyatlarında pek artış yok ama dolardaki artış fiyatları etkiliyor. Ülkenin koşulları bu ve fiyatların düşmesi şu an için mümkün değil. Devlet ÖTV'sinden feragat ederse o zaman fiyatlar aşağı düşer diye düşünüyorum' dedi.

HAKSIZ REKABETLER SÖZ KONUSU
Samsun'da akaryakıt fiyatlarında bazen haksız rekabetlerin yaşandığını kaydeden Başkan Güler, kurumsal olmayan firmalar tarafından ucuza satılan motorinlerin olduğunu söyledi. Güler, 'Aslında bu durum tamamen Maliye Bakanlığı'nın konusu, vergi denetmenleri tarafından incelenmesi gereken bir konudur. Çünkü yapılan indirimler maliyetine ve maliyetinin altınadır. Bu ülkede işletmelerin bu kadar masrafı varken, maliyetine bir malı satmak mümkün değildir. O zaman bunun altında başka bir şey vardır, onu arayıp bulmak lazım. İşin üzerine gidilirse bu tür sorunlar ortadan kalkar' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL