Karadeniz Sürücü Kursları Dernek Başkanı Hasan Guda, son günlerde sosyal medyada dolaşan 31 Aralık 2016 tarihine kadar mevcut ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiği aksi takdirde yılbaşından sonra tam teşekkülü sağlık raporunun hastanelerden alınacağı ve 400-500 TL arası ücret ödenmek zorunda kalınacağı iddiasını yalanladı.

5 YIL İÇİNDE DEĞİŞTİRİLMELİ
Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan bir değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 5 yıl içinde ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiğini belirten Karadeniz Sürücü Kursları Dernek Başkanı Hasan Guda, 2020 yılının sonuna kadar ehliyetlerin değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Guda, 'Sürücü belgelerini değiştirmek için en yakın sağlık kuruluşu ya da aile hekimlerinden sağlık raporu, 2 adet biyometrik fotoğraf gerekiyor. Daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sayfasına girip randevu alınıyor. Randevu ile birlikle alınan saat ve günde ehliyet değiştiriliyor' şeklinde konuştu.

İTİBAR ETMEYİN
Birkaç gündür basında ehliyet yenilemeyle alakalı yanlış bilgilerin dolaştığını söyleyen Başkan Guda, vatandaşların buna itibar etmemesi gerektiğini ifade etti. Guda, '1 Ocak 2017 yılından itibaren, ehliyet için aile hekimlerinden alınan sağlık raporu yerine, en az 5 doktorun olduğu yani heyet raporu ile değiştirileceği, bunun için yaklaşık 400 TL verileceği yönünde haberler var. Böyle bir durum söz konusu değil, 2017 yılında da yine aile hekimlerinden sağlık raporu alabilirsiniz. Bazı aile hekimleri, adayları hastanelere yolluyor. Hastanelere yollama gerekçesi ise o hastanın bir yıl içinde kullandığı ilaçları ve sağlık problemlerini aile hekimleri biliyor. Bildikleri için de sakıncalı görüp, uzman doktorun görmesini istiyor ve hastaneye sevk ediyor' ifadelerini kullandı.

2020'DEN SONRA NE OLACAK?
Sürücü belgesinin 2020 yılına kadar değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Guda, '2020 yılından sonra tekrar belirli periyotlarla ehliyetlerin değiştirilmesi gerekiyor. B sınıfı ehliyetler için süre 10 yıl, E sınıfı için de süre 5 yıldır. Zaten sürücü belgesini değiştirdiğiniz zaman arkasında kaç yıl geçerli olduğu yazıyor. 2020 yılından sonra heyet raporu istenecek mi istenmeyecek mi o konuda bir bilgimiz yok. Adaylar 18 yaşında sürücü belgesini aldıktan sonra yaşı 60 oluyor ve halen araba kullanmaya devam ediyor. Bu son derece yanlış' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL