Samsun'un İlkadım İlçesi'nde bulunan Türkiye Devlet Demir Yollarına ait iki bina, Büyükşehir Belediyesi tarafından alınarak Samsun Kent Müzesi olarak düzenlendi.

İki bölümden oluşan müzenin bir kısmında kentin tarihi, bir kısmında ise sosyal ve ekonomik yaşamı anlatılıyor. Müzede modellerle kent ekonomisi için çok önemli olan tütün üretiminin aşamaları da yer alıyor. Samsun kıyılarında yaşayan balık türleri hakkında de bilgiler veriliyor. Oluşturulan Samsun mutfağında kentte yapılan yemekler tanıtılıyor. Müzenin bir bölümünde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelişiyle başlayan Kurtuluş Savaşı süreci anlatılıyor.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, müzeye ziyaretçi sayısının sürekli artığını söyledi. 2.5 yılda 300 bin kişinin müzeyi ziyaret ettiğini dile getiren Çamaş, "Samsun Kent Müzesi Türkiye'deki müzecilik anlayışının değişmesine yönelik önemli bir adımın da başlangıç noktası oldu. Kent müzesi yapmak isteyen bir çok şehirden bizim müzemize gelip görüp, bizden projesini isteyenler var. Yurt içinin yanı sıra azımsanmayacak şekilde yurt dışından da ziyaretçilerimiz var" dedi.

Samsun Kent Müzesi geçen yıl Avrupa Müze Akademisi'nin (EMA) düzenlediği 'XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması'nda Avrupa'nın en prestijli 6 müzesinden birisi olarak seçildi.