Samsun Mübadele Derneği üyeleri, mübadelenin 93. yıl dönümü sebebiyle Tütün İskelesi'nde bir anma programı düzenledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Samsun Mübadele Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Olcay Kınay Yanık, "Bugün, 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti ve Yunan hükümeti arasında, Türkiye'deki yerleşik Rum Ortodokslarla Yunanistan'da yerleşik Türk Müslümanların zorunlu göçünü öngören mübadele sözleşmesinin imzalandığı ve bu göçün başlatıldığı gün. Buraya 93 yıl önce 1. kuşak mübadillerimizin, dedelerimizin, atalarımızın geldiği ayak bastığı gün. Biz de bu gün burada onların torunları olarak onları anmak için toplandık. Orada bıraktıklarımızın ve birinci kuşak mübadillerin anısına denize karanfil bırakacağız. Buraya her yıl gelen ve bizi yalnız bırakmayanlara sonsuz teşekkür ediyoruz" dedi.

'VİZE UYGULAMASI DÜŞ KIRIKLIĞI OLUŞTURUYOR'
Doğdukları toprakları ziyaret etmelerine uzun yıllar izin verilmediğini ifade eden Yanık, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulanması ve vize alırken çekilen sıkıntılar düş kırıklığı oluşturuyor. AB yöneticilerinden, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinden iki halk arasında örülen vize duvarının kaldırılmasını talep ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olan mübadiller de, Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadiller gibi aile büyüklerinin doğdukları toprakları vizesiz olarak ziyaret etmek istiyor" diye konuştu.


Basın açıklaması ve denize karanfil bırakmasının ardından mübadiller hep birlikte 'Vardar Ovası' türküsünü okuyarak anma programını bitirdiler.