Heyecanla ve umutla beklenen 2017 asgari ücret zammı dün itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu tarafından açıklandı. Dün son kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasından 104 TL zam çıktı. 2017 yılında işçiler bin 404 TL asgari ücret alacak. Yapılan 104 TL'lik asgari ücret zammını değerlendiren Türk-İş Samsun İl Temsilcisi Nakif Yılmaz, Memur-Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, DİSK Karadeniz Bölge Temsilcisi ve Samsun Şube Başkanı Fahrettin Çankaya zammı hayal kırıklığı olarak yorumladı.

HÜKÜMET PATRONLARDAN YANA TAVRINI KOYMUŞTUR
Asgari ücretin büyük bir hayal kırıklığı olduğunu söyleyen Türk-İş Samsun İl Temsilcisi Nakif Yılmaz, 'Yılbaşı gelmeden ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara farklı, orta tehlikede olanlara farklı ve alt grupta olanlara farklı zam düşünülüyordu. Ama hükümet bin 404 TL netle, 2017 yılının tamamına kapsayacak bir şekilde açıklama yaptı. Son günlerde doların ve alım gücünün ne olduğunu hepimiz biliyoruz, beklenti çok yüksekti. Ayrıca 15 Temmuz'dan önce bu ülkede asgari ücretin vergi dışı kalması, taşeron işçilere kadro gibi konular konuşuyordu. FETÖ devreye girdi, sanki FETÖ'yü biz yaratmışız gibi olan emekçiye, işçiye oldu. Patronlar, asgari ücretlinin maaşını alsın da, bir ay geçinsin bakalım, geçinebilecek mi? Hükümet patronlardan yana tavrını koymuştur, işvereni düşünmüştür işçiyi, emekçiyi hiçbir zaman düşünmemiştir. Emekçiye ve işçiye konu gelince hiçbir şey yok. Devletin açıkladığı açlık sınırının altında bir rakam, ülkede açlık sınırı bin 600 TL, asgari ücret bin 404 TL böyle bir çelişki olamaz' şeklinde konuştu.

KABUL EDİLEMEZ
Asgari ücretin açlık sınırın üstünde olması gerektiğini vurgulayan Memur-Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, bu nedenle bin 404 TL'nin çok düşük olduğunu söyledi. Memur-Sen olarak bu rakamı yeterli bulmadıklarını belirten Başkan Güneysu, 'Kişi başına düşen gayrisafi milli hasılanın yüksek olduğu bir ülkede asgari ücretin bu şekilde olması kabul edilemez. Bu alın terinin karşılığının verilmediğinin bir göstergesidir. Açıklanan rakamla işçilerin memnun olması mümkün değil. İşverenler asgari ücretle ilgili hükümete baskı yapıyor, 'asgari ücret yüksek olursa işçi istihdamı konusunda cimri davranırız' yönünde tehditleri var. Bu ülkede yaşam standartları hepimiz için geçerlidir, işçilerimiz ek iş yapma durumunda kalacaktır. Açlık sınırı ortada, temel gıda maddelerinde yaşanılan fiyat artışları ortada… Eğer biz sosyal devletsek, hayat şartlarımızın her gün yükselmesi gerekiyor. İşçilerin bu anlamda bu asgari ücretle geçinmesi mümkün değildir' ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET DEĞİL AÇLIK ÜCRETİ
Açıklanan asgari ücreti, 'Asgari ücret değil açlık ücreti' olarak yorumlayan DİSK Karadeniz Bölge Temsilcisi ve Samsun Şube Başkanı Fahrettin Çankaya ise, 'Açlık sınırının bin 444 TL olduğu ülkede, asgari ücretin bin 404 TL olması demek işçilerin açlığa mahkum edilmesi demektir. DİSK olarak bizim duruşumuz belli, açlığa devam. İşçi açısından büyük bir hayal kırıklığı söz konusu, 2 bin TL'nin altında olan bir ücret. İşçileri, açlığa mahkum ediyorlar' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL