AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılarak AK Parti'nin referandum sürecine ilişkin yol haritası hakkında açıklamalarda bulundu.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI
25 Şubat'ta Ankara Arena'da yapılacak büyük katılımlı bir toplantıyla referandum kampanyasına başlayacaklarını ifade eden Demircan, "Bu toplantı için çalışmalar şimdiden başladı. Halkımız tarafından tartışılmaya devam edilen referandum süreci için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bundan sonra atacağımız en önemli adım, halkımıza bu değişikliği en doğru şekilde anlatmaktır. Onlara referandumdaki 'evet'in, 'hayır'ın ne anlama geldiğini anlatacağız. Ben başarılı bir kampanya sürdüreceğimize inanıyorum. Geçmiş tecrübelerimiz buna örnektir. Halkımızla buluşmak için her zaman olduğu gibi tüm teşkilatımızla birlikte bir kez daha sahalarda olacağız" dedi.

REJİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL
SİSTEM DÜZELTMESİ
Yapılacak değişikliğin kısmi bir Anayasa değişikliği olduğunu ifade eden Demircan, "Bu sistemdeki dönüşümü içeren bir değişiklik. Özellikle buna parlamenter sistem demiyorum çünkü darbeler tarafından üretilmiş bir sistem gerçek manada bir parlamenter sistem olamaz. 2007'de Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilme sürecinin başlamasıyla sistem zaten yarı başkanlığa dönüşmüştü. Milletten kendi Cumhurbaşkanı'nı seçme yetkisini alma hakkı kimsede yok. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı sistemine gidecek. Sistemdeki iki başlılık düzeltilmiş olacak. Yürütme, yasama birbirinden ayrılacak. Güçlü bir yasama ve yürütme ile sistem, denetleme mekanizmasının tam olarak işleyeceği bir hal alacak ve var olan sorunlar düzeltilmiş olacak" ifadelerine yer verdi.

KARARI MİLLET VERECEK
Anayasa değişikliği ile yargıda da önemli değişikliklerin yaşanacağına dikkat çeken Demircan, "Yargının üst yönetiminin milletle irtibatı kurulmuş olacak. Bu meşruiyet düzeltmesidir. Demokrasilerde egemenlik milletindir. Millet, devleti yönetecek kurumları ve yetkili kişileri belirler. Bugüne kadar millet sadece parlamentoyu seçiyordu. 2014'te Cumhurbaşkan'ını da milletimiz seçmiş oldu. Şimdi hem yürütmeyi hem yasamayı seçecek. Seçtiği yürütme ve yasama eliyle de yargının yönetimine de karar verecek. Tüm bunların yanı sıra askeri yargı kaldırılıyor. Bu değişimler demokratikleşmenin önemli adımlarıdır. Yani bu bir rejim değişikliği değil sistem düzeltmesidir. Halkımıza bunu anlatacağız" diye konuştu.

Pirsu DÜZGÜN