2015 yılı sonunda Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yıkılma kararı onaylanan Gülsan Sanayi Sitesi'nde esnafa gönderilen tebligatlarla istimlak süreci resmen başladı. Samsun Mobilyacılar Odası Başkanı İbrahim Ülker ve bazı sanayi esnafı istimlak bedeli önerisinin çok düşük olduğunu ifade ederek, karara tepki gösterdi.

TEBLİGATLAR ŞOK ETTİ

Gülsan Sanayi Sitesi'yle ilgili mahkemece verilen yürütmeyi durdurma kararlarının Büyükşehir'in itirazından sonra iptal edildiğini söyleyen Samsun Mobilyacılar Odası Başkanı Ülker, ''Bunun üzerine, esnaflara tebligatlar gelmeye başladı. Tebligatta 'İşyerinize talibiz. Gelin alalım, gelmezseniz biz 15 gün içinde kanuni istimlak işlemlerine başlayacağız' yazıyor. Şu anda esnafın ekonomik durumunun rahat olmadığı ve işsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde böyle bir yazı gelmesi esnafı şok etmiş durumda. Gülsan Sanayi Sitesi'nde bin 250 işyeri var. Belediye şimdi kendi verdiği tapuları tanımıyor. Kamuoyunda da buraların tapuları yokmuş gibi algı yaratılıyor'' dedi.

METREKARESİ 850 TL

Gülsan Sanayi Sitesi yıkımının 10 yıldır konuşulduğunu ve bunun da işyeri değerlerini olumsuz etkilediğini söyleyen Ülker, ''Eskiden Gülsan'daki işyerleri birinci sanayi sitesindeki işyerlerinden daha pahalıydı. Bunlar konuşulmaya başlanınca tersine döndü. Birinci sanayi sitesinde arsanın metrekaresi 7 bin 500, 8 bin lirayken, Büyükşehir'e gidip bedelleri öğrenen esnaf arkadaşlarımıza 50 metrekarenin bedeline alay edercesine 43 bin lira demişler. Yani metrekaresi 850 lira. Bizim bildiğimiz ilk ölçü bu ve bu adil değil. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası da 10 gün önce 500 lira değer biçmişti. Yazıktır günahtır, Kutlukent'te bir metrekare işyeri 2 bin 500 liraya geliyor. Orası neresi burası neresi? Oranın yarısı bile değilse, adalet bunun neresinde? Hukuki sürecimiz devam edecek, zaten devam eden davamız var. Gerekirse yeni davalar da açacağız'' diye konuştu.

HALİMİZ NE OLACAK?

Gülsan Sanayi Sistesi'nde 15 yıldır esnaf olduğunu söyleyen Eyüp Gezer, ''Bana da tebligat geldi. İstimlak bedellerinin çok düşük olduğunu duyuyoruz. Bu fiyatlardan işyerimi satmayı düşünmüyorum. Vermiş olsam dahi gidecek bir yerimiz yok. Bu durumda 'pılını pırtını topla git evine' denmiş oluyor. Bu kadar esnaf var, halimiz ne olacak? Yüzde 80 esnaf işyerini verme taraftarı değil. Ben burayı aldığımda Kirazlık'tan 4 dükkan alırdım, şimdi 1 dükkan alamam"
ifadelerini kullandı.

GECE UYUYAMADIM

26 yıllık Gülsan Sanayi Sitesi esnafı Ethem Keskin, ''Akşam eve gittiğimde tebligat gelmişti. Gece uyuyamadım. Sabah olunca hemen arkadaşlarımızla görüşüp neler yapacağımızı düşündük. Burası kendi mülküm ve satmak istemiyorum. Çoluğumun çocuğumun rızkını buradan kazanıyorum. Bedel falan düşünmüyorum, işime devam etmek istiyorum. Benim çocuğumun aç kalmaması buranın yeşil alan olmasından daha önemli. Yeşil alan istiyorlarsa karşı tarafta var, cami de var. Önce insanların evlerine ekmek götürmesi gerekiyor. Şahsi olarak dava açmayı düşünüyorum. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız'' şeklinde konuştu.

Zerrin SOMUNCU