Bu sene elverişsiz hava şartları ve denizlerdeki balık azlığı gibi nedenlerden cep yakan balık fiyatları, altın fiyatlarıyla yarışır hale geldi.

Olumsuz hava şartlarının yanı sıra denizlerdeki aşırı balık azlığı satıcıyla beraber vatandaşın da tadını kaçırdı. Fiyatlarda yüzde 150'lere varan artış, vatandaşın balık tezgahlarını geçmesine neden oluyor. Fiyattaki aşırı yükselme talep azalığı yaratması nedeniyle balıkçıları da zorluyor.

Kalkan, lüfer, palamut, torik, vanuz, uskumru, barbunya gibi ürünler bugünlerde altın fiyatlarıyla başabaş gidiyor. Bu nedenle vatandaşlar geçen sezonlara kıyasla yüzde 150'den fazla artış yaşanmasına rağmen diğerlerine oranla cebine en uygun olan hamsiyle balık ihtiyacını gideriyor.

Hallerde kilosu 12-13 lira civarında seyreden hamsi fiyatları, tezgahlardan sofraya gelene kadar 15 liranın üzerine çıkıyor.

Bugünlerde bazı balık türleri de altın fiyatları civarında alıcı buluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali'nde, fiyatı en pahalı ürünlerden kalkanın kilosu çeyrek altın fiyatına eşit. Geçen sene 30 lira civarında alıcı bulan kalkanın kilosu bugünlerde 150 liraya satılıyor.

Lüfer ise artık tane olarak satılıyor. Tanesi ortalama 40 liradan satılan lüferi tüketmek isteyenlerin, kilosu için bir gram altın fiyatını gözden çıkarması gerekiyor.

Bazı balık türlerinde ise fiyat çeyrek altını bile geçerken, toriğin çifti en düşük 230, en yüksek 250 lirayı buluyor. Ayrıca, palamudun çifti 50, uskumrunun kilosu 40 liradan alıcı buluyor. Kış sofralarının vazgeçilmezi hamsinin kasası ise en düşük 170, en yüksek 190 liraya alıcı buluyor. Pazarda ise bir kilo hamsi ortalama 15 liraya satılıyor.