İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü ve Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla tapu işlemleri üzerinden yüzde 0.20 nispetinde alınan tapu harcının, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar yüzde 0.15 olarak uygulanacak olmasını değerlendirdi.

EV ALMAK İÇİN İYİ FIRSAT

Aylardır tapu harçlarının düşürülmesiyle ilgili açıklamalar yaptığını kaydeden İMO Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, ''Olumlu ve geç kalınmış bir karar. Piyasanın hareketlenmesi ve konut stoğunun azaltılması için tapu harçlarındaki indirime ihtiyaç vardı. Yüzde 2+2, 4'tü, 1.5+1.5 olarak 3'e indi şu anda. Bu 2'ye inse daha etkili olurdu ama devlet böyle uygun görmüş demek ki. Bu yaz konut stoklarına diğer faktörlerle beraber, tabii ekonominin genel enstürümanları da çok önemli. Geçmişte de bu indirimin denendiğini ve olumlu sonuçlar getirdiğini görmüştük. Bu defa da memnuniyetle karşılıyoruz. Banka faizlerinin indirimi de eklenince olumlu etki edecektir ama ekonomideki diğer faktörleri, insanların ödeme güçlüğü yaşadığı dönemi de düşünmemiz lazım. Ev almak bekleyenler için çok iyi bir fırsat. Şu anda konutlar ve işyerleri çoğunlukla kredi kullanılarak alınıyor. Bu da yüksek tapu harçları doğuruyor. Örneğin 250 bin TL'lik bir evde 10 bin TL tapu harcı ödeniyordu, artık bu 7 bin 500 TL'ye inmiş olacak. Elbette bu indirim katkı sağlar, konut stoğunun eritilmesine de etki eder ama piyasayı uçurur diyemeyiz'' ifadelerini kullandı.

YOLSUZLUĞA TEŞVİK EDİYOR

Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral ise, tapu harçlarındaki indirimin geçici olduğunu ve eylül ayına kadar süreceğini söyleyerek, ''Bu sektöre geçici olarak etki eder ama bizim istediğimiz kalıcı olmasıydı ve yüzde 2'ye düşmesiydi. Bu şekilde kaçaklar da önlenirdi. Mesela bugün 300 bin TL'ye satılan bir konutun belediyedeki rayiç bedeli 100 bin TL. Vatandaşlar belediyenin vermiş olduğu rayiç bedeline göre alım-satım yapıyor. Böylece millet yolsuzluğa teşvik edilmiş oluyor. Aslında yapılması gereken harçları kalıcı olarak indirmek ve indirim koşulunun da satışın belediyedeki rayiç bedeli değil asıl satış rayiç bedeli üzerinden ödenmesini sağlamak'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU