OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hematolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Albayrak, Çocuk Kemik İliği Nakli Ünitesi'nde ilik nakli yapılmaya devam ettiklerini belirterek, "Ünivetsitemizde 6 yıldır ilik nakli yapılmaktadır. Şuana kadar 120 hastamıza ilik nakli yapıldı. Daha çok uygun kardeş donür ve aile içi donör olan hastalara ilik nakli yapıyoruz. Bir çok hastamız da uygun ilik bulunamadığı için nakil bekliyor" dedi.

6 YILDIR UYGULANIYOR
İlik nakli bekleyen hastalar için Türkiye ve yurt dışından uygun ilik taramalarının devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Albayrak, "Uygun ilik bulunduğu takdirde onlara da nakil yapılacak. Hastaların tedavileri ilik nakli ile başarılı oluyor. Başta kemik iliği yetmezliği ve lösemililer olmak üzere, çok yaygın şekilde kullanılan tedavi yöndemi ilik naklidir.Kesin tedavi edici bir yöntemdir. Bu tür hastalarda ilaç tedavisi geçici iyileşmeler sağlamaktadır. İlik nakli kesin tedavi edici bir yöntemdir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Samsun'da da OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Saadettin Vasfı Baysal Kemik İliği Nakli Ünitesi'nde ilik nakli yöntemi 6 yıldır kullanılıyor. İlik nakli için hastanesimize birçok ilden hasta tedavi olmak için geliyor" diye konuştu

HAYATA DÖNDÜLER
Amasya'da yaşayan 4 yaşındaki Ebrar Kürkçü, 11 yaşındaki ağabeyinden alınan ilikle yaşama yeniden bağlandı. Minik Ebrar, "Ağayemi çok seviyorum. Bana iliğini verdiği için ona dondurma alacağım" dedi. Bir başka hasta 7 yaşındaki İsmail Bolat ise iliğini 9 yaşındaki ablası Hanife Bolat'tan aldı. Şuanda sağlık durumları iyi olan Ebrar ve İsmail, tedavi süreçlerinin tamamlanmasını bekliyor.

Bayram OK