Türk Patent ve Marka Kurumu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (MEDİKÜM) işbirliği ile düzenlenen; Samsun'da medikal sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lere fikri mülkiyet haklarının etkin kullanımı konusunda danışmanlık ve eğitimler verilmesini amaçlayan "Hezarfen Medikal Samsun Projesi" törenle başladı.

SAMSUN'UN ÖNEMLİ YERİ VAR

STSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonu'ndaki törenin açılış konuşmasını yapan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Almanya ve Pakistan'dan sonra Samsun'un medikal alet üretiminde önemli bir yeri olduğunun herkesçe bilindiğini belirterek, "Samsun TSO olarak bu konuda elimizden gelen gayreti verme gayretindeyiz. Hezarfen Samsun projesinin uygulamaya alınması bizi için Samsun için oldukça önemli bir gelişim niteliğindedir. Bu projenin kentimize katkı vermesini temenni ediyorum" diye konuştu.

'EN BÜYÜK MERKEZ' HEDEFİ

Medikal alet üretimi alanında büyük hedefleri olduğunu belirten MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, "Amaçlarımızı, hedeflerimizi her zaman ortaya koyduk. Hedefimiz tıbbi cihaz alanında dünyanın en büyük merkezini buraya kurmaktı. Bunu abartı olarak söylemiyorum. Biz buna şehir olarak yürekten inanmış durumdayız. Bu anlamda şehrimizden çok büyük bir destek var ve destek veren tüm kamu kurum ve kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine ve şehrin tüm dinamiklerine teşekkür ediyorum" dedi.

FİKRİ MÜLKİYET VURGUSU

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye'nin bazı illerinde başlatılan projenin Samsun'da da başlangıcını yaptıklarını ifade ederek, "Hezarfen projesi, Ankara Ostim'de başlatttığımız, daha sonra Sincan OSB ile devam ettiğimiz, her yıl farklı bir ilimizde uyguladığımız bir proje. Bu projede fikri mülkiyetin, markaların, tasarımların, ulusal ve uluslararası rekabette nasıl bir kaldıraç olarak kullanılabileceğini girişimcilerimize anlatıyoruz. Bugün de Samsun'dan medikal sektörüne yönelik olarak bu projeyi başlatıyoruz" şeklinde konuştu.

BİZİ HEYECANLANDIRIYOR

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır, projenin belediye olarak kendilerini heyecanlandıran bir proje olduğunu dile getirerek, "İşin başından beri medikal alandaki gelişimler bizleri mutlu ediyor. Sahiplenme duygusu da her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanımızın da Samsunlu olması ve bu konuda verebileceği katkı bize ayrı bir heyecan katıyor. Büyükşehir olarak elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız" diye konuştu.

GELİŞMİŞLİKLE PARALEL

Mülki odaklı değişim ve gelişmelerin, fikri ve sınai mülkiyetin önemini daha da artırdığını belirten Samsun Valisi Osman Kaymak, "Günümüzde ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ile patent alma sayıları arasında paralellik bulunmaktadır. Sanayisi gelişmiş ülkelerde patent sayıları oldukça yüksektir. Ülkemizde yapılan başvuru sayısı, diğer ülkelere nazaran oldukça düşük kalmaktadır. İlimizdeki patent başvuru sayısı da çok düşüktür. 2016 yılı itibariyle, ülke genelinin binde 3'üne tekabül eden 22 adet patent başvurusu, binde 6'sına tekabül eden 611 marka başvurusu ve binde 2'sine tekabül eden 61 adet tasarım başvurusunun düşük kaldığı aşikardır. 2012'de patent başvuru sayısı 67 iken 2016'da 22'ye düşmesi, markalaşmadaki durumun vehametini açıkça ortaya koymaktadır. Bu bağlamda projenin, Samsunumuza hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Samsun'da en fazla patent başvurusu yapan firmalara ödül verildi.

Barış BUDANOĞLU