CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında söz alarak Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a Samsun'un tarih eserlerinin sorunlarını dile getirerek bakanlığın konuyla ilgilenmesini istedi.

SAATHANE'NİN GELECEĞİ MEÇHUL

Tekkeköy Belediye Başkanlığı döneminde risk alarak desteklediğini söylediği Saathane Projesi'nden bahseden Tekin, "Bu projenin tam kalbi olan Saathane Meydanı'nda yapılan kazılarda değişik süreçlerdeki değişik kültürlerin üst üste bindiği görüldü. Dolayısıyla bilgi teknolojisi açısından ve bu konunun bilimsel verilerini inceleyenler bu noktada dondu kaldı ve dolayısıyla burası da büyük bir çukur haline geldi. Esnaf ve şehir halkı muzdarip ve olay da şu anda mahkemelik. Ne olduğu, ne olacağı bilinmez bir halde duruyor. Samsun'un aynı zamanda Havza termal turizmi, Vezirköprü dağ turizmi, Ladik göl ve kayak turizmi, Bafra İkiztepe evleri ve aynı zamanda tarihi evleri, Alaçam Rum mahallesi evleri yıllardır ilgi bekliyor. Her yıl söylüyoruz, söylüyoruz geçiyor. Yeni bakanımız olmanız hasebiyle bu sene de size tekrarlıyoruz. Bu eserler ayakta kalmak için direniyor. Adeta Samsun'un ve Türkiye'nin tarihi eserleri kan ağlıyor. Lütfen bunlarla da ilgilenin" diye konuştu.

JAPONLAR ELEŞTİRİP GİDİYOR

Belediye başkanlığını bıraktığı günden beri Tekkeköy ilçesindeki tarihi eser ve mağaralara sahip çıkılmadığını öne süren Tekin, 'Tekkeköy Belediye Başkanı olduğum zaman da, 1941 yılında beri bekleyen Tekkeköy mağaralarını o günün ekonomik şartlarında zorlanarak hayata geçirdim. Tekkeköy mağaraları insanlık tarihî kadar eski, milattan önce 12 bin 000 yıllarına dayanıyor. Burada maalesef, bir kazı başlamadı. Başkanlığım zamanında da çok ısrar etmiştim, bugün belediye AKP'li ama yine bir gram çalışma yok. Lütfen burayı bir an önce başlatın. Japonlar bu konuda bizden çok daha hassas, her sene gelip bizi eleştirip gidiyorlar" dedi.