Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) başvurusu üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının Beyaz Kod bildirimi yapılmış olsa dahi iş kazası olarak kaydedilmesi gerektiğini bildirdiğini söyleyerek, "Hastanelerdeki idarecilerin bir şekilde bu konudaki çalışmaları başlatmalarını bakanlığın yazısıyla da kendilerine ilan ediyoruz" ifadelerini kullandı.

SAMSUN TALİHSİZ KENT

Samsun'un sağlıkta şiddet olaylarında talihsiz bir kent olarak tanımlandığını kaydeden Erkan, "Biz her zaman sağlıkta şiddete yürütülen politikaların olduğunu söyledik. Ancak bir konu hep atlandı, sağlık çalışanları çalıştıkları yerlerde uğradıkları şiddetin iş kazası olarak değerlendirilmediğini ifade ediyorduk. Bu konuyla ilgili hazırladığımız öneri dökümanını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na ilettik. Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şiddet olaylarının da iş kazası olarak değerlendirilmesi gerektiğini TTB'ye bildirdi. Daha öncesinde böyle bir bildirim söz konusu değildi. Bundan sonra sağlık hizmeti verilen tüm kurumlarda meydana gelen şiddet olayları iş kazası kapsamında değerlendirilecek" diye konuştu.

ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR ZORUNLU OLACAK

İlgili düzenlemenin şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının hukuki haklarının verilmesinin yanında, iş sağlığı güvenliği kapsamında şiddet olaylarının önlenmesi için çalışmalar yapılmasına zorunluluk getirildiğini belirten Erkan, "Artık hastane idarecileri 'Sağlıkta şiddeti önlemek için yapılacak çalışmalara bütçe bulamıyoruz' demesine gerek kalmadı. Hastanelerdeki idarecilerin bir şekilde bu konudaki çalışmaları başlatmalarını bakanlığın yazısıyla da kendilerine ilan etmek istiyoruz. Artık iş sağlığı güvenliği kapsamında hastanelerde ne önlem alınması gerekiyorsa yapılması zorunlu hale getirilmiş oluyor. Yakın zamanda bakanlığın bu yazısını, sağlık kurumlarına ileteceğiz ve sonrasında iş sağlığı güvenliğiyle ilgili çalışmaların yapılmasını da bekleyeceğiz. Bizler, çalışma yaşamında sıklıkla karşılaştığımız yaralanma ve ölümler gibi esasen sağlıkta artan şiddetin de bir kaza olmadığını, uygulanan politikaların sonuçları olduğunu biliyoruz. Ancak umuyorum ki bu düzenleme sağlıkta şiddet olgularının azalmasına katkı sağlayacak" sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU