Havaların soğumasıyla birlikte kendinizi uykulu, mutsuz ve karamsar mı hissediyorsunuz? İştah kaybı ya da kilo alımı, uyku düzeninde bozulma, mide problemleri, baş ağrısı, enerji kaybı yaşıyorsanız bunun nedeni mevsimsel depresyon olabilir. Haberaks TV ekranlarında yayınlanan ve Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına konuk olan Psikolog Oya Kaptan mevsimsel depresyon hakkında bilgi verdi.

İLKBAHARDA SONA ERİYOR

Kaptan, mevsimsel depresyonun, sonbahar aylarında başlayıp ilkbahar aylarına kadar devam eden bir depresyon süreci olduğunu ifade etti. Kaptan, 'Mevsimsel depresyonun sebebi, soğuk havadan ziyade güneş ışınlarına çok az maruz kalmamızdır, güneş ışınlarına daha az maruz kalınca hepimizde bazı belirtiler ortaya çıkıyor. Bu belirtiler ise; iştah kaybı ya da fazla karbonhidrat tüketme isteğine bağlı kilo alımı, uyku düzeninde bozulma, mide problemleri, baş ağrısı, enerji kaybı, eskiden keyif veren şeylerin artık keyif vermemesi gibi… Depresyon olarak nitelendirdiğimiz şeylerin aynısını mevsimsel depresyonda da görüyoruz. Ancak mevsimsel depresyonun normal depresyondan farkı sonbahar aylarında başlayıp, ilkbahar aylarında sona ermesi, birden fazla tekrar etmesi' diye konuştu.

KADINLARDA DAHA FAZLA

Mevsimsel depresyonu, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla gördüklerini dile getiren Kaptan, normalde depresyona yakalanma oranının tüm insanlarda yüzde 15'ken, kadınlarda bu oranın yüzde 25 olduğunu belirtti. Kaptan, 'Yani bir kadın, bir erkeğe göre 4 kat daha fazla mevsimsel depresyon yaşayabiliyor. Ayrıca mevsimsel depresyona gençlerde daha sık rastlıyoruz. Melatonin dediğimiz hormon, sonbahar aylarında başlayıp kış aylarında daha fazla salgılanıyor. Melatonin de uyku getiren bir hormon ve insanı daha karamsarlığa iter. Melatonin hormonu düzeyi artarken, serotonin hormonu düzeyi azalıyor. Serotonin hormonu ise halk arasında mutluluk hormonu olarak tarif edilir, serotonin azaldığı için daha az mutlu oluyoruz, daha çok uyku ihtiyacı duyuyoruz ve daha karamsar oluyoruz. Bu belirtileri kendimizde görüyorsak kesinlikle kendimizi eve kapatmamalıyız. Bunun farkına varılması gerekiyor. Hemen bir uzmana başvurmak lazım' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL