DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yaptığı yazılı açıklamada, Muratlı Barajı ve HES'in 2005, Borçka Barajı ve HES'in 2007, Deriner Barajı ve HES'in ise 2012'de hizmete alındığını anımsatarak, üç barajın da Türkiye'nin gurur duyduğu projeler arasına girdiğini vurguladı.

Deriner Barajı'nın tam bir mühendislik harikası olduğuna dikkati çeken Acu, Deriner Barajı'nın 249 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, sınıfında da dünyanın 6. yüksek barajı olduğunu ifade etti.

Acu, Deriner'in kurulu gücünün 67 megavat, yıllık enerji üretiminin ise 2,11 milyar kilovatsaat olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Üretilecek bu enerji Türkiye'de üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 2,5'ine, Çoruh Havzasındaki projelerde üretilecek toplam enerjinin ise yüzde 14'üne denk gelmektedir. Deriner Barajı'nda 30 Kasım 2017 tarihine kadar toplam 6,6 milyar kilovatsaat enerji üretilmiş olup, karşılığında 1 milyar 517 milyon lira milli ekonomiye katkıda bulunulmuştur."

Muratlı ve Borçka barajlarına da değinen Acu, "Yıllık 444 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesi olan Muratlı ile yıllık 1 milyar 39 milyon kilovatsaat enerji üretecek Borçka barajlarını tamamlamak da bize nasip oldu. Bu iki barajda 30 Kasım 2017 tarihine kadar toplam 13,75 milyar kilovatsaat enerji üreterek, milli ekonomiye 3 milyar 162 milyon lira destek sağladık." ifadelerini kullandı.

Acu, 275 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek barajı unvanına aday Yusufeli Barajı'nın inşaatının devam ettiğini anımsatarak, bu barajın, Çin'de bulunan barajlardan sonra kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3. barajı olacağını bildirdi.

Acu, Yusufeli Barajı'nın yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreteceğini ve milli ekonomiye yıllık 450 milyon lira katkı sağlayacağını vurguladı.

Taşkın koruma ve dere ıslahı çalışmaları

Artvin için taşkın koruma tesislerini de çok önemsediklerini kaydeden Acu, bu kapsamda Artvin ve ilçelerinde toplam 61 derenin ıslahını tamamlayıp Artvin şehir merkezi, 98 meskun mahal ve 2 bin 969 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduklarını aktardı.

Acu, 19 dere ıslah projesinde inşa çalışmalarının devam ettiğini, 64 dere ıslahı için de plan ve proje hazırlandığını ifade ederek, diğer yandan da DSİ tarafından yürütülen içme suyu projesi ile Artvin'in gelecek 50 yıllık su probleminin kökten çözüleceğine dikkati çekti.

Artvin'in içme suyu sorununu kökten çözecek içme suyu isale hattı ve arıtma tesisi inşaatında çalışmaların devam ettiğini kaydeden Acu, "İsale hattının uzunluğu 33 kilometre olup proje ile Artvin'in 2050 yılı hedef nüfusu olan 53 bin kişinin içme suyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Arıtma tesisinde günde 22 bin metereküp içme suyu arıtılarak sağlıklı suyun vatandaşımıza ulaşmasını sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Acu, 1954 yılında teşkilatlanan ve Türkiye'deki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu DSİ Genel Müdürlüğünün belirlenen hedeflere ulaşması için çalışmalara hızla edildiğini kaydederek, en büyük destekçileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na teşekkür etti.