Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, bakanlığın 2018 yılı bütçe görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Bakan Demircan'ın konuşmasında sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçileceğini şiddet yasasıyla ilgili düzenleme yapılacağını söylemesi Samsunlu sağlık paydaşlarını umutlandırdı.

HİZMET KALİTESİNİ YÜKSELTECEK

Türk Tabipleri Birliği ve Bakan Demircan'ın yakın zamanda konuyla ilgili görüştüğünü ve TTB'nin Bakan Demircan'a bir rapor sunduğunu söyleyen Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, "Sağlık Bakanının sağlıkta şiddetle ilgili en üst perdeden ifadesi bizi çok mutlu etti. İfadeler çok güzel ama söylem olarak da kalmamalı. Yasanın içeriğinin de sunduğumuz raporlar ışığında olması bizleri daha çok mutlu edecek. Toplum önderlerinin, yerel yöneticilerin Bakan Demircan'ın kullandığı olumlu ifadeleri kullanmaları sağlık çalışanlarına yönelik oluşan olumsuz algıyı da silecektir. Bu mesajlar çok önemli. Bizim önerdiğimiz raporda sağlıkta şiddet uygulayan mutlaka hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ceza kanunundaki değişiklilerin mutlaka caydırıcı olacağını ve toplumun bu konuda daha temkinli davranacağına inanıyorum. Elbette hastanelerde şiddeti doğuran diğer sistemsel problemlerin de aşılması gerekiyor. Şiddet olgularıyla beraber sağlık çalışanları kendilerini sahipsiz hissediyor. Hekim verdiği hizmette kendisini güvensiz hissettiğinde iyi hizmet veremez. Kendisini koruma güdüsüyle haklı olarak bunu yapar. Eğer güvenceli bir çalışma ortamı oluşursa, sağlık çalışanlarının hizmet kalitesini artırmasına ve nitelikli hizmet vermesine neden olur. Mutlu çalışanları olan bir idare de şifa dağıtırken bunu mutlu biçimde yapar" diye konuştu.

UYGULAMA GÖRMEK İSTİYORUZ

Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak ise Bakan Demircan'ın açıklamasının çok olumlu ve mutluluk verici olduğunu belirterek, "Yapılan açıklama olması gereken bir açıklamaydı. Memnuniyet duydum. Ancak söylemin eyleme dönüşmesini bekliyoruz. Göreve her gelen bakan birtakım sözler veriyor ama umutlanıp kırılmak istemiyoruz. Çünkü uygulanmadığı zaman büyük hayal kırıklığı yaşıyoruz. Artık uygulama görmek istiyoruz. Sayın Demircan'ın göreve geldiği günden itibaren söylediği birçok konuyu eyleme geçirmesi olumluydu. Demircan söylediği için yapacağına inanıyorum, çok iyi bir referans olduğunu ve söylemlerinin boş olmayacağını düşünüyorum. Sendikamız şiddet yasasıyla ilgili daha önce raporlar sundu, çalışmalarını paylaştı. Biz bu konuda her türlü çalışmanın içerisinde olmaya hazırız. Çok uzun süredir sağlı çalışanları bu yasal düzenlemeyi bekliyor. Yeter ki artık bir hemşire dayak yemesin, 112 cankurtaranların yolu kesilmesin ve en önemli artık hekim arkadaşlarımız öldürülmesin" ifadelerini kullandı.

CAYDIRICI ÖNLEMLER ŞART

Bakan Demircan'a teşekkür eden Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı İlhan Öksüz de şu ifadelere yer verdi: "Çok duyarlı ve önemli açıklama. Bu karar sağlık çalışanlarımızı çok mutlu etti. Şiddet durmuyor ve önlemlerinin alınması gerekiyor. Bu konuda yetkililerin yapması gereken neyse, mutlaka yasal düzeyde de caydırıcı tedbirler konulmalı. Sağlık ülkemizin en önemli alanlarından birisi. Sağlık alanında bu olaylar ne yazık ki zaman zaman oluyor, her birini net biçimde kınıyoruz. Bir daha olmaması için de elimizden geleni yaparak kurumlarla beraber çalışmak istiyoruz. Samsun halkından özellikle rica ediyorum, ne olur sağlıkçılara el kaldırmasınlar. Onlara yardımcı olsunlar. Bu önlemlerin alınmasıyla birlikte sağlık hizmetleri daha kaliteli biçimde verilecek. Sağlık çalışanının moral ve motivasyonu çok önemli, kendilerini ne kadar değerli hissederlerse verdikleri hizmet de o derece kaliteli olacak."

Zerrin SOMUNCU