İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde bir okul müdürünün pompalı tüfekle vurularak öldürülmesi ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Türk Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu, şiddet vakalarının eğitim hayatının en hayati problemlerinden birisi haline geldiğini ifade etti.

TEDBİR ALMAYANLAR SORUMLU

Yaşanan olayı kınayan Kuruoğlu, "Öğretmene uygulanan şiddetle ilgili sorumluluk makamlarını işgal edenlerin de kınama mesajlarını tabi ki olumlu buluyoruz ancak sadece kınamakla yetinilmesini bir zafiyet olarak gördüğümüzü ve kendilerinden daha somut adımlar atmalarını da beklediğimizin bilinmesini istiyoruz. Öğretmene ve kamu çalışanlarına yönelik şiddet hadiseleri üzerine ciddi idari ve hukuki tedbirler ivedilikle alınmalı. Şiddet vakaları konusunda önleyici ve caydırıcı tedbirleri hayata geçirecek mevzuat düzenlemeleri zaman kaybedilmeksizin hayata geçirilmeli. Buradan ilan ediyoruz; şiddet konusunda gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmaz ise, bundan sonra yaşanabilecek şiddet vakalarının sorumlularından birisi olarak bu tedbirleri almayan makamları göreceğiz" diye konuştu.

ŞİDDET YÜZDE 4 ARTTI

Öte yandan, Türk Eğitim-Sen'in yaptığı ankete göre; öğrenci ve veli şiddetine maruz kalan öğretmenlerin oranı 1 yılda yüzde 41.4'ten, yüzde 45.4'e yükseldi. Bu yıl öğretmenlerin yüzde 67.4'ü sözlü şiddete, yüzde 19.6'sı fiziksel şiddete, yüzde 12.9'u psikolojik şiddete ve yüzde 0.1'i de cinsel şiddete maruz kaldı. Buna rağmen ankette, öğretmenlerin yüzde 87'sinin şiddete maruz kaldığı halde şikayetçi olmadığı ifade edildi. Öğretmenlerin şikayetçi olmak istememelerin altında şiddetin tekrar yaşanması korkusu ve öğrencilerinin sicilinin bozulması kaygısı yer aldığı bildirildi.

Barış BUDANOĞLU