Kullanılmayan antik dillerin ustası olarak tanınan Sümerolog Veysel Donbaz, Bergama Kültür Merkezinde Sümerlerden başlayan hikayesini ve tecrübelerini anlattı. Sümerce, Akadca, Asurca, Babilce ve Hititçe bilen, Türkiye'nin sayılı Sümerologlarından olan Donbaz, bugüne kadar çivi yazısıyla yazılmış 10 bine yakın kil tablet okuduğunu ve 60 bin tabletin envanterini tuttuğunu belirtti.
1958-1962 yılları arasında Sümeroloji bölümünde öğrenim gören tek öğrenci olduğunu anlatan Donbaz, 43 yıl boyunca 73 bin tableti bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Tablet Arşivinde çalıştığını söyledi.
7'den 70'e tarih meraklısı Bergamalılarla, Bergama Tarih Araştırmaları Kütüphanesinde de buluşan Veysel Donbaz, burada çivi yazısı kil tablet atölyesi yaptı. Buradaki çalışmada Anadolu'nun yaşayan tek ve son karatabağı, Bergamalı parşömen ustası 86 yaşındaki İsmail Araç ile de bir araya gelen Donbaz, Sümer çivi yazısını parşömen kağıdına aktardı. İki farklı kültürün buluşmasında ise Bergama tarihine bir eser bırakıldı.

“Ölü dillerin efendisi” Sümerolog Veysel Donbaz Bergama’da