Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı başkanlığında Ladik Gölü'yle ilgili toplantı yapıldı. Kararlar hakkında bilgi veren Kubalı, göl için önemli kararların alındığını ifade etti. Ladik Gölü'nde dip çamuru taraması yapılacağını belirten Kubalı, çamurun kirli olması durumunda gölün çamurdan kurtarılacağını ve su kalitesinde izleme yapılacağını dile getirdi.

KİRLİLİK ANALİZLERİ

Ladik Gölü'nde dip çamuru kalınlığının tespit edileceğini ve gerekirse temizliği yapılacağını ifade eden Kubalı, bu çalışmanın 2022 yılı sonuna kadar tamamlanmasını planladıklarını kaydetti. Özel teknelerle Ladik Gölü'nde dip çamuru taraması yapılacağını da dile getiren Kubalı, 'Göl dibinde çamur bulunması halinde göl ekosistemine zarar vermeyecek şekilde, söz konusu çamur alınarak alandan uzaklaştırılacak. Alandan uzaklaştırılan çamur uygun bir işlem sahasına aktarılacak. İşlem sahasında aktarılan dip çamur ile sular ayrıştırılacak, alınan sular temizlenecek ve tekrar göle aktarılacak. Göl dibinden alınacak dip çamuru numunelerinde kirlilik analizleri yapılacak. Herhangi bir kirlilik bulunmaması halinde söz konusu çamur kurutularak, Ladik İlçesi sınırlarında uygun alanlarda zemine serilerek yeşillendirme çalışmalarında kullanılacak' şeklinde konuştu.

HAFRİYAT ENGELLENECEK

Kubalı, Ladik Gölü sulak alanı ve çevresindeki tarım alanlarında iyi tarım uygulamalarını destekleme ödemesi yapılmasına dair meyve, sebze ürünlerinde veya örtü altında iyi tarım uygulamalarının teşvik edileceğini aktardı. Kubalı, 'Sulak alan koruma bölgelerinde hafriyat atıklarının dökülmesi engellenecek. Kış ortası su kuşu sayımlarını yapmak, üreyen kuş ve yuva sayımlarını yapmak, turna balığı eylem planı hazırlamak, İsrail sazanı ile mücadele eylem planı hazırlamak, Ladik Gölü'nün çıkışında yavru balıkların sistemden kaçışını engelleyecek uygun tedbirleri almak, göldeki balık stokunu düzenli olarak tespit etmek ve izlemek. Tüm avcılık faaliyetlerinin denetlenmesi konusunda çalışmalar yapmak, göldeki torf adalarının tahribatını engellemek, göl içinde sözleşme süresince SS Ladik Su Ürünleri kooperatifi dışında motorlu-motorsuz araçlarla av yapılmasını engellemek, gölü 2018-2019 döneminden itibaren 4915 sayılı kanun kapsamında ava kapatmak gibi çalışmalar yapılacak' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL / ÖZEL HABER