Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Ocak ayı yönetim kurulu toplantısı Amasya'da yapıldı. OKA yönetim kurulu başkanlığı görevini Tokat Valisi Ömer Toraman'a devreden Samsun Valisi Osman Kaymak, 'Samsun Valiliği olarak dönem başkanlığını yaptığımız 2017 yılını değerlendirecek olursak ajansımızın araştırma, raporlama, bölge tanıtımı, iş birliği olanaklarının geliştirilmesi ile bölge kaynaklarını harekete geçirecek mali destek programları kapsamında proje teklif çağrısı, teknik destek ve güdümlü proje desteği ile Bölge Kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu söyleyebiliriz' dedi.

35,3 MİLYON TL'LİK YATARIM

2016 yılında ilan edilen proje teklif çağrısı olan 'Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı' kapsamında Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat'tan toplam 26 başvuru ile sözleşme imzalandığını belirten Vali Kaymak, '2016 yılında sözleşmesi imzalanmış olan projeler 2017 yılında devam etmiş, 2018 yılı ortalarında ise tamamlanacaktır. Böylece amacının TR83 Bölgesinin kalkınma potansiyelini harekete geçirerek yerel yönetimlerin güçlendirilmesine, kentsel dokuların korunması, geliştirilmesi ve restorasyonu ile turizme yönelik kentsel alt yapının iyileştirilmesine katkı sağlamak olan proje ile 17,2 milyon TL ajans desteği ile beraber, bölgede 35,3 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirilmiş olacaktır. 2017 yılında, 2 adet mali destek programının hazırlık çalışmaları yürütülmüş ve 27 Aralık 2017 tarihinde 2017 ve 2018 yılı bütçesinden finanse edilmek üzere kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar için 'Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı' ve 'Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) Ortak Üretim Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı' ilan edilmiştir. Programlar kapsamında bölgemizden uygun proje başvurularını bekliyoruz. Başarılı projelere aktarılacak kaynaklar neticesinde OSB'lerin elektrik, su, kanalizasyon, doğalgaz, arıtma tesisi, yol gibi donatıları geliştirilmiş; laboratuvar, eğitim tesisi, ihracat merkezi gibi ortak kullanım alanları oluşturulmuş olacak. Ayrıca turizm alanında doğal, kültürel ve tarihi değerlerin erişilebilirliği, bilinirliği artırılacak, bu değerlerin sürdürülebilirliği sağlanacaktır' diye konuştu.

Amasya Valisi Dr. Osman Varol'un ev sahipliğindeki toplantıya Çorum Valisi Necmeddin Kılıç, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Amasya İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Çittır, Çorum İl Genel Meclis Başkanı Halil İbrahim Kaya, Tokat İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer ile Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Başkanı Murat Kırlangıç da katıldı.