Bankalararası Kart Merkezi'nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı rakamlara göre, 2017 yılında kredi kartı ile yapılan harcamalar yüzde 13 artarak 606 milyar liraya çıktı. Aynı rakamlara göre, Türkiye'de 24.5 milyon vatandaşın 62.4 milyon adet kredi kartı var. Kredi kartı harcamalarının artışını değerlendiren Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Samsun Şube Başkanı Sema Onar Yaktı, "Rakamlar Türk halkının borçlandığı ve zor durumda olduğu anlamına geliyor. Türkiye'de vatandaşlar nakit olarak ellerine bir şey geçmediği için, bir bankadan alıp diğerine ödeyerek, borca takla attırıyor. Bu da borcun artması ve sürekli faiz ödenmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

ÖZ KAYNAKLARA YÖNELMELİYİZ

Kart harcamalarındaki artışı sömürü düzeninin devamı olarak değerlendiren Yaktı, "İpotek ve kredi borcu altında yaşayan toplumlar bir süre sonra tükenmek durumunda kalır, öz kaynaklarımıza yönelmedikçe ülke olarak ayağa kalkamayız. Tarım ve hayvancılık konusunda seferberlik ilan edilmeli" dedi. Vatandaşlara harcamaları konusunda tavsiyelerde bulunan Yaktı, "Vatandaşlar borç yükünü azaltmak için, harcamaları konusunda daha dikkatli olmalı. Parasını planlı bir şekilde kullanmalı ve gereksiz tüketimi azaltmalı" ifadelerini kullandı.

BORÇSUZ KİMSE YOK

Bir vatandaşın birden çok kredi kartı kullandığını vurgulayan Yaktı, "Tek kişinin geçinmesi için gereken miktar bin 900 liraya dayandı. Bu nedenle vatandaşlar mecburen kredi kartlarına yöneliyor. Kredi kartsız yaşayan ve borcu olmayan kimse yok denecek kadar az. Alınan maaşların yarısı borca giderken, kalan miktarla geçinilmeye çalışılıyor" sözlerini kaydetti.

"TÜRKİYE KART" HEDEF SAPTIRMA

Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan Türkiye Kart uygulamasını değerlendiren Yaktı, "Ülkemizin öncelikli sorunu açlık. Bu sorun çözülmedikçe, böyle uygulamaların anlamı yok. Tüm banka kartlarının devlet tarafından tek bir kartta toplanması, hedef saptırma gibi gözüküyor" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR/ÖZEL HABER