Samsun Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Nurhan İşler, son zamanlarda sosyal medya üzerinden sahipsiz, yaralı sokak hayvanlarının fotoğrafları paylaşılarak yardım talep eden insanlara karşı uyarılarda bulundu. Yardım eden insanların maddi ve manevi olarak mağdur edildiğini kaydeden İşler, "Bu sosyal duyarlılık gösteren insanları sömürmekten başka bir iş değil" ifadelerini kullandı.

SUİSTİMAL EDİLİYOR

Son dönemde Türkiye'nin birçok ilinde sahipsiz hayvanlarla ilgili sosyal medyada hesaplar açılarak yardımlar istendiğini ifade eden İşler, "Bu son derece yanlış bir iş. Çünkü bu sosyal duyarlılık gösteren insanları sömürmekten başka bir şey değil. Sokakta bir hayvan bakıma muhtaçsa bunun sorumluluğunu üstlenmiş belediyeler var. Böyle bir imkan varken sosyal paylaşım sitelerinden para talep edenlere bir sonraki adımı düşünmeden, vicdanen hayvanlara sahip çıktığına inanarak para yatıran insanlar da mağdur oluyor. Duyguları suistimal ediliyor. Bu durumu suistimal etme ihtimali olan insanlar, sokakta gerçekten tedaviye muhtaç olan hayvanı tedavi ettirmeyip, sürekli hayvanları kullanarak ajitasyon yapıp, dolandırıcılık yapıyorlar. Hükümetimiz, sosyal medya üzerinde para toplanmasıyla ilgili ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu konuda düzenlemeler yapılıp, yol haritası oluşturulacak" diye konuştu.

ÜCRETSİZ TEDAVİ MÜMKÜN

Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde de bu tür örneklere zaman zaman şahit olduklarını da söyleyen İşler, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Vatandaşların hayvanlara karşı duyarlılıkları varsa, lütfen etkin ve sürekli çalışan kurumlarla işbirliği yapsın. Bu tür kurumlara katılımcı olmak daha sağlıklı bir yol olacaktır. Sokakta muhtaç bir hayvanla karşı karşıya kalındığında belediyemizin ücretsiz olarak hizmet verdiği hayvan hastanesi var. Bir üst basamak tedaviye ihtiyaç duyduğumuzda da OMÜ Veterinerlik Fakültesi'yle gerçekleştirdiğimiz protokol gereği hayvanlarımızı oraya yönlendiriyoruz."

Zerrin SOMUNCU