Samsun'un İlkadım İlçesi 19 Mayıs Bulvarı üzerinde bulanan Gazi İl Halk Kütüphanesi binası için bir süre önce yıkım kararı alınmıştı. Kararın alınmasının ardından yaz aylarında Ondokuz Mayıs Mahallesi Hürriyet Sokak'ta bulunan 3 katlı eski İlkadım Gençlik Merkezi binasına taşınan kütüphanenin yıkımına başlandı.

MODERNLEŞTİRİLECEK

Gazi İl Halk Kütüphanesi, yıkılmasının ardından modernleştirilerek Samsun halkının hizmetine sunulacak. Bina ile birlikte yanında bulunan çay bahçesi de ortadan kalktı.

1930'DA KURULDU

İçerdiği eski ve yeni birçok koleksiyonla çevresinin önemli kültür merkezlerinden biri olan kütüphane, Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatına uyularak 29 Ekim 1930 tarihinde "Gazi Kütüphanesi" adıyla kurulmuştur. Yeni bina yapılıncaya kadar Gazi Müzesi'nin birinci katında hizmetini sürdüren kütüphane, binanın 29 Ekim 1970 tarihinde hizmete girmesiyle koleksiyonlarını buraya taşımış ve adı "19 Mayıs İl Halk Kütüphanesi" olarak değiştirilmiştir. Ancak Samsun halkının zihninde "Gazi Kütüphanesi" adının yaşatılması isteği ve 19 Mayıs adının bir başka ilçe halk kütüphanesine daha verilmiş olması, kütüphanenin adının tekrar değiştirilmesini gündeme getirmiştir. Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 80'inci yılında, 19 Şubat 1999 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayı ile kütüphanenin adı tekrar "Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesi" olarak değiştirilmiştir.

Barış BUDANOĞLU