Enerji verimliliği, birçok alanda avantaj sağlıyor. Evlerde alınacak ufak tefek önlemlerle, sizler de kısıtlı olan enerjiyi verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Hem de her ay gelen faturaların miktarını azaltmış olursunuz. Enerji verimliliği hakkında bilgi veren ve uyarılarda bulunan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, enerjinin hayat olduğunu ve boşa harcanmaması gerektiğini vurguladı.

ÖTV VE KDV'Sİ DÜŞÜRÜLMELİ

Binalarda enerji kayıplarının yaşandığını kaydeden Başkan Özdağ, 'Özellikle yalıtım çok önemli. Evlerimizdeki elektrikli cihazlarının, belli enerji tüketim oranları var. Buzdolabı evdeki elektriğin yüzde 30'unu, çamaşır makinesi yüzde 9'unu, aydınlatma yüzde 20'sini, televizyon yüzde 7'sini tüketiyor. Ayrıca bütün cihazların üzerinde enerji etiketi var. Cihaz alınırken, olabildiği kadar A ve üst sınıf cihazların alınması gerekiyor. Bu tür enerji verimliliği sağlayan cihazlarda ÖTV ve KDV'nin düşürülmesi lazım ya da bu tür cihazları kullanan vatandaşların elektrik faturalarına kolaylık sağlanabilir' şeklinde konuştu.

ÇAMAŞIRLARINIZI NEMLİ ÜTÜLEYİN

Samsun gibi nem oranı yüksek illerde klimanın özellikle nem alma özelliğinin kullanılması gerektiğini vurgulayan Özdağ, buzdolabının kurulu olduğu alanlara dikkat çekti. Başkan Özdağ, 'Buzdolabı asla kalorifer peteği veya bir fırınla yan yana gelmemeli. Buzdolabının duvarla arasında en az 10'ar cm hava sirkülasyonunu sağlayacak boşluklar olmalı. Sıvı yiyecekler üzerleri açık bir şekilde buzdolabına konmamalı. Ayrıca yemek yapılan tencerenin kapağı her açıldığında daha fazla enerji tüketiliyor. Evlerimizde varsa düdüklü tencere kullanımını tavsiye ediyoruz. Ütü yapılmadan önce, çamaşırların mutlaka nemli olması gerekiyor, bu şekilde ütü yapımını da kolaylaşıyor. Mecbur değilseniz saç kurutma makinesi de kullanmayın, saçlarınız ıslakken, uçlarından su damlarken asla saçlarınızı kurutmayın. Siz 10 dakika saç kurutma makinesi kullanırsanız, 3 saatlik klasik usul bir lambanın yaktığı enerjiye yakın bir enerji tüketirsiniz' ifadelerini kullandı.

PARLAKLIK ARTARSA TÜKETİM DE ARTAR

Televizyonların sesinin ve parlaklığının artırılmasıyla birlikte güç tüketiminin de arttığını belirten Başkan Özdağ, 'Biz enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz, ülkemizin en önemli döviz çıktıları ve cari açığı enerji nedeniyle oluyor. Her yıl 30 milyar dolardan fazla enerji ithalatına para ödüyoruz. Ufak tefek yaşamsal alışkanlıklarımızı değiştirerek veya cihaz seçimine dikkat ederek, sanayide yüzde 20, evlerde yüzde 30, ulaşımda da yüzde 15'lik bir enerji tasarrufu sağlarız. Enerji hayattır ve lütfen boşa harcamayalım' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL