Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 15 Kasım 2017 tarihi itibariyle Samsun İl Sağlık Müdürü olarak göreve başladınız. Öncelikle yeni görevinizde başarılar dileriz. Sağlıkta yeni bir Yapılanma söz konusu, üçlü yapıdan tekli bir yapıya geçildi ve Sağlık Müdürlüğü aktif rol alan bir yapıya kavuştu, bu yeni yapılanma ve yapılanmanın getireceği yeni düzenlemeler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Muhammet Ali ORUÇ: 25 Ağustos tarihinde, 694 sayılı KHK ile sağlıkta yeni bir yapılanma modeli oluştu. Bu Modelle İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Genel Sekreterlikler kaldırıldı. Onların tek çatı altında toplanmasıyla İl Sağlık Müdürlüğü adlı yapı kuruldu. Sonraki süreçte de birleştirmeler ve uyum çalışmalarına başladık. Bu çalışmalarımızı nihayete erdirdik. Bundan sonraki süreçte sağlık hizmetlerini daha nitelikli hale nasıl getiririz bunun üzerinde duracağız. Bu geçişi herhangi bir aksama olmadan tamamlamış olduk. Aynı işi yapan üç birim vardı. Birleşince birçok noktada tasarruf sağlanmış oldu. Şuanda vatandaşın sağlık alanında tek muhatabı İl Sağlık Müdürlüğü.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Göreve başlayalı henüz kısa bir zaman geçti, bu kısa zamanda Samsun'da sunulan sağlık hizmetiyle ilgili ne tür tespitleriniz oldu? İlk etapta neler yaptınız, sağlık alanında neler yapmayı planlıyorsunuz?

Muhammet Ali ORUÇ: Samsun büyük bir şehir ve toplamda iki yüze yakın sağlık kuruluşu var. Bu kuruluşların bir araya getirilip organize çalışmalarının sağlanması için gerekli çalışmalar daha önceleri de yapılmış. Bizim gözlemimiz; Samsun bir sağlık kenti. Sonraki süreçte de ulusal ve uluslararası sağlık kenti olmaya aday bir şehir. Bunun için çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yapmamız gerektiğini gördük. Samsun'daki sağlık kuruluşları sadece buraya değil bölgeye, hatta bazı konularda tüm ülkeye hizmet ediyor. Bunların yanı sıra Samsun, sağlık turizmi noktasında da çok önemli bir kent. Bir hastanın bütün işlemlerini yapabileceği, avantajlı bir kentten söz ediyoruz. Bu avantajı daha iyi kullanabilmek için çalışmalarımız var. Projelerimizi hayata geçireceğiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Haberlerimize de yansıdığı üzere Eğitim Araştırma Hastanesi Ek Hizmet Binası Atakum'da hizmet vermeye başladı. Bu binada verilen hizmet ve binada yapılacak yeni düzenlemeler neler?

Muhammet Ali ORUÇ: Bu, beklenen bir projeydi. Uzun zaman önce yapımına başlanmış ancak faaliyete geçememişti. Atakum yaklaşım 200 bin nüfusa sahip. Orada Kamu sağlık hizmeti anlamında aile sağlığı merkezi haricinde yerimiz yoktu. Göreve geldiğimizde Atakum polikliniğinin planlandığını gördük. 15 Ocak itibarıyla da bu yapı hizmete açıldı. 20 gün içerisinde yaklaşık 15 bin hastamız poliklinik hizmetinden faydalandı bu rakam, yapıya ihtiyaç duyulduğunun en büyük göstergesi. Şuan orada,13 branşta 14 poliklinikte hizmet vermekteyiz. Biz bunu 25'e çıkartacağız. Bu çalışmayı en kısa sürede yapmayı planlıyoruz. Hasta sayısının iki katına çıkacağını düşünüyoruz. Ayrıca poliklinik hizmetimizin yanı sıra açtığımız 10 ünit ile diş sağlığına yönelik de her türlü hizmeti veriyoruz. Oradaki sayıyı da 20 ünite çıkartacağız. Böylece Atakum ilçemizin kamu sağlık hizmetleri bağlamında büyük bir açığını gidermiş olacağız. Sağlık Bakanımız açıklama yapacaktır, önümüzdeki günlerde Atakum ilçemize yönelik de sağlık yatırımlarımız devam edecek.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ana binasına yönelik nasıl çalışmalar söz konusu?

Muhammet Ali ORUÇ: Bu hastanemize ek poliklinik binası yapıyoruz. İhalesi önümüzdeki günlerde olacak. Yaklaşık 130 poliklinik odası planlıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Şehir merkezinde planlanan diğer projelerden bahsedecek olursak neler söyleyeceksiniz?

Muhammet Ali ORUÇ: Samsun için planladığımız 2 sağlıklı hayat merkezi projemiz var. Biri Atakum' da biri de Canik'te olan bu merkezleri kısa sürede açılma aşamasına kadar getirdik. Bu merkezlere aile hekimlerinin yönlendirmesiyle ya da kendileri gelen vatandaşlarımız diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sigara bıraktırma polikliniği, KETEM gibi hizmetlerden yararlanabilecekler. Merkezlerin içerisinde aynı zamanda da diyabetik ayak bakım alanları olacak. Bu sayede sağlık hizmetini biraz daha nitelikli hale getirmiş olacağız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Samsun'da özellikle hastane alt yapılarına ve fiziki düzenlemelere büyük önem verildiğini biliyoruz, Sağlık Bakanı Demircan, ilimizdeki yeni hastanelerin müjdesini zaman zaman veriyor. Bu hastane inşaatlarıyla ilgili durum nedir? Daha önce yapımı süren hastanelerin süreçleri ne zaman tamamlanacak?

Muhammet Ali ORUÇ: Sağlık yatırımları açısından Samsun'u çok güzel günler bekliyor. Yatırım olarak çok fazla eksiğimiz olmasa da hasta sayımız bölgeye de hizmet ettiğimiz için her geçen gün artıyor. Dolayısıyla mevcut hastanelerimizin kapasitelerini arttırmamız gerekiyor. Bu noktada bakanlığımız Samsun'a yeni yatırımlar yapacak. Bakanımız bu yatırımların bir kısmını bizzat kendisi açıklayacak. Tüm ilçelerimizde eski olan hastanelerimiz yenilenecek hastane olmayan yerlere de hastaneler yapılacak. Ayrıca tüm ilçelerimizde yeni aile sağlığı merkezleri, acil sağlık istasyonları planladık. Bunlar da yatırım planlarına girdi, bu yıl içerisinde bunları da yapacağız. Bunların yanı sıra sorunların tespit ve çözümüne yönelik çalışmalarımızı sahada sürdürüyoruz. Merkezde bulunan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları hastanemiz in geçici kabulünü yaptık. Şuan mefruşat ve mobilyalarının montajı yapılıyor, çok kısa süre sonra açılışını yapacağız. Burası toplam 360 yataklı bir hastane. İçinde AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılar Araştırma ve Tedavi Merkezi) de bulunan bu yapıya bir de ÇAMATEM (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) kazandırmayı planlıyoruz. Çarşamba'da yeni hastane projemiz var. Bafra'da bir sıkıntı yok. Vezirköprü hastanemizin yapımı sürüyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: İlimizin gündeminde şehir hastanesi yapımı da var. Bildiğimiz kadarıyla belediye meclisinden arsa tahsisi kararı geçti. Şehir hastanesi süreci ne durumda, nasıl bir hastane yapılması planlanıyor? Şehir hastanesini ne zaman bitirmeyi planlıyoruz?

Muhammet Ali ORUÇ: Kamu özel ortaklığıyla yapılan şehir hastaneleri yeni dönemin nitelikli hastaneleri. Şehrimiz için de 900 yataklı bir hastane planlaması söz konusu. Canik'te arsa tahsisi yapıldı. Önümüzdeki günlerde detayları netleşecektir. Kısa süre sonra temeli atılacak. Samsun toplamında kamu hastanelerinde günde 6 bin 500'e yakın acil hasta bakıyoruz. Yılda 6 milyona yakın hasta muayenesi yapılıyor. Bu rakamlar gün geçtikçe artıyor. Sağlık turizmini de bunun içine kattığımız zaman mevcut hastanelerimiz yetersiz hale geliyor. Şehir hastanesi kurulduğunda nitelikli sağlık hizmetlerinin bir kısmını orada sürdüreceğiz. Sağlık kenti Samsun'da şehir hastanesi mutlaka olmalı. İhalesi yapıldığında süreçle ilgili detayları da paylaşacağız.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Şehir hastanesi konseptinde başka planlar da var mı?

Muhammet Ali ORUÇ: Evet bu konsepte uygun bir fizik tedavi hastanesiyle yüksek güvenlikli psikiyatri hastanesi projelerimiz var.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Son dönemde özellikle Sağlık Bakanlığının acil servislerle ilgili yaptığı düzenlemeler gündemde, 63 ilde mesai dışı muayene uygulamasını başlatıldı. İlimizde bu anlamda acil servislerin durumu nedir? Neler yapmayı planlıyorsunuz?

Muhammet Ali ORUÇ: Acildeki hasta sayısı 1000'in üzerinde olan 63 hastane tespit edildi. Bu hastanelerde bahsettiğiniz uygulama başladı. Samsun'a bakacak olursak şehrimizde 1000'in üzerinde acil poliklinik hasta sayısı olmadığı için ek poliklinik olarak değerlendirilmedi. Bizdeki değerlendirme mesai dışı uygulama. Bunun anlamı, hekimlerimiz saat 17'den sonra kendi polikliniklerini mesai dışı bazı hastanelerimizde saat 23'e kadar yapıyorlar. Ayrıca acillerde triyaj uygulamamız da sürüyor. Acil sağlık hizmetlerinin hastane öncesi kısmına baktığımız zaman 56 donanımlı ambulans, 4 kar paletli ambulans, 1 dört yataklı ambulans, 1 obezite ambulansı, 1 helikopter ambulansıyla hizmet veriyoruz bu konuda hiçbir problem yok. 2017 yılında tüm ambulanslarımızla toplam 93 bin hasta taşımışız. Göğüs Hastalıkları Hastanemizin bulunduğu alanda da acil hasta kabul ettiğimizi belirtmek isterim. Sağlık kenti Samsun'da özel hastanelerimiz ve üniversite hastanemiz de acil hastalara cevap vermekte.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Son yılların bir diğer önemli konusu da akılcı ilaç kullanımı. Gereksiz, doktor kontrolünün dışında antibiyotik ve ilaç kullanılmaması sürekli Sağlık Bakanlığı tarafından gündeme taşınıyor. Bu konunun önemi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi alabilir miyiz?

Muhammet Ali ORUÇ: Düşüncemiz sağlık okuryazarlığını arttırarak akılcı ilaç kullanımını sağlamak, bu iki kavramı birbirine dengeliyoruz. Bu konuyla ilgili bu zaman kadar çok kapsamlı bir çalışma yürütüldü süreç hala da devam ediyor. Antibiyotikler gerçekten çok güçlü ve gerektiğinde, doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlar. Bilincin artması için çalışmalarımız devam edecek.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Ülkemizde son dönemde ARGE ve inovasyon çalışmaları giderek artıyor, bu konuda Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığının da büyük desteği söz konusu. İlimizde sağlıkta ARGE ile ilgili ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Muhammet Ali ORUÇ: Bakanlığın ilaç ve tıbbi cihaz konusunda yerlileşme anlamında ciddi adımları var. Samsun özeline baktığımızda biliyorsunuz MEDİKÜM adlı bir kümelenme söz konusu. Aynı zamanda üniversitemizde de teknoloji transfer ofisimiz mevcut. Biz, kamu üniversite ve sanayi işbirliğiyle 'ne yapabiliriz 'i geldiğimiz günden bu yana konuştuk, araştırdık. Bir sempozyum yapmaya karar verdik. İstiyoruz ki inovatif düşünen hekimlerimiz üniversitemizdeki laboratuvar imkanlarını kullanabilsin, MEDİKÜM' deki cihazların üretildiği yerleri görüp çalışmanın daha güzel hale gelmesine katkı sağlasın. Amacımız birlikteliği sağlamak. Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 22 Şubat'ta yapacağımız Ar – Ge ve Sağlık İnevosyonu sempozyumuna tüm sağlık çalışanlarımızı bekliyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Röportajımızın sonunda Samsunlulara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Muhammet Ali ORUÇ: Biz Samsun'da iyi, dinamik bir ekip oluşturduk. Hekimlerimiz sağ olsun çok iyiler. Hastalarımız müsterih olsun, sağlık emin ellerde.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN