Büyükşehir Belediyesi tarafından Samsun'da ve merkez ilçelerinde vatandaşa sunduğu otobüs hizmetlerinin ücret tarifeleri İstanbul, Ankara ve İzmir ile kıyaslandığında daha pahalı olduğu görüldü. İstanbul ile 40 kuruş, Ankara ile 50 kuruş ve İzmir ile de 14 kuruş oranlarında daha fazla olan bilet ücretleri, Samsunluların toplam ulaşım bütçesi düşünüldüğünde adeta cep yakıyor. Samsun'da özellikle toplu taşımayı en aktif kullanan öğrenci kesimi için otobüs ücretleri diğer şehirlere oranla daha yüksek.

BÜYÜK ŞEHİRLER ÖĞRENCİ DOSTU

İstanbul'da başta İETT olmak üzere birçok toplu taşımada kullanılan İstanbulkart tam ücret 2.60 TL, öğrenci 1.25 TL, öğretmen ve 60 yaş için 1.85 TL. Başkent Ankara'da akıllı kart kullanıcıları için tam ücret 2.50 TL iken öğrenciler için indirimli kartı ücreti 1.75 TL. İzmir'de ise tam ücret 2.86 TL ,öğrenci ve 60 yaş üzeri vatandaşların kullandığı indirimli kart ücreti 1.65 TL, öğretmen kartı ücreti ise 2.20 TL.

3 ŞEHİRDE DE FARK

2018 yılı şubat ayında UKOME kararıyla yapılan zamlara göre, Samsun'da özel halk otobüslerinde tam ücret 3 TL, indirimli tarife 2.75 TL, öğrenci ve öğretmen kartlarında da 2 TL olarak kullanılıyor. Samsun'da, İstanbul'dan tam ücrette 40 kuruş, öğrencide ise 75 kuruş daha fazla ödenirken, Ankara'dan tam ücrette 50 kuruş, öğrenci kartında 35 kuruş daha fazla ödeniyor. İzmir'de ise bu fark, tam ücrette 14 kuruş, öğrenci tarifesindeyse de 35 kuruş daha yüksek fiyat veriliyor.

Zerrin SOMUNCU

Samsun Haberleri